Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Шабац и Нова Градишка заједно до енергетске ефикасности

26. Септембар Шабац и Нова Градишка заједно до енергетске ефикасности
Шабац и Нова Градишка (Хрватска) партнери су на још једном европском пројекту чији је циљ повећавање инфраструктурних капацитета за производњу обновљивих извора енергије. Тим поводом предстаници два града састали су се данас у Центру за стручно усавршавање где су презентовани детаљи пројекта и пројектне активности.
Шабац ће изградити још једну топлану на биомасу снаге 0,5 MW поред прве која се налази на Летњиковцу поред Центра за стручно усавршавање. У оквиру Тренинг центра биће основана „Академија за енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије“ са паметном собом која ће бити отворена за ученике и јавност. За потребе Академије биће набављено електрично возило и демонтрациони тренинг модели. У Парку науке предвиђено је инсталирање дечије уличне игре са скакањем које ће генерисати струју јер ће бити повезана пијезо електричним елементима. Планирано је и постављање осам клума са пуњачима на више локација у граду и лед светиљки.
Укупна вредност пројекта је 981.616 евра, од чега је за Шабац издвојено 481.649 евра. Европска унија финансира 85 одсто овог пројекта.
Ствари у Србији могу да изгледају другачије – оценио је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
-Прво можете да налазите пријатеље и ван граница своје земље, могуће је направити добро партнерство са градовима у Хрватској, Босни, Албанији и на Косову. Могуће је да заједно радите на томе да омогућите људима у срединама у којима живе да зараде више новца, да штеде енергију, да образујете младе како би сви водили рачуна о једној од главних тема данас у свету – какву животну средину остављамо својој деци. Много можемо да урадимо на локалном нивоу у градовима и општинама и то управо чинимо са нашим пријатељима из Хрватске. После успешног пројекта који је био за одбрану од поплава, ово је други који радимо са Новом Градишком и колега Винко Гргић је пун разумевања за ово што радимо у Шапцу и заједно смо у пројекту који ће омогућити да имамо јефтиније грејање, нове моделе пословања па чак и Академију где ћемо младе екуковати како да се односе према животној средини. Да – чуда јесу могућа и почеће баш из Шапца, закључује градоначелник Небојша Зеленовић.
Градоначелник Нове Градишке Винко Гргић најавио је изградњу соларне електране у свом граду са фотонапонским системом чију ће енергију користити за јавну расвету, зграде јавних предузећа и градске управе.
-Ми смо се определили за фотонапонску електрану јер смо уочили да се доста електричне енергије троши за расвету, за јавна предузећа и Градску управу. Циљ нам је био да смањимо те трошкове јер и у Хрватској сваке године долази до повећања цене енергената и хтели смо преполовити те трошкове. Такође, у фази смо промене комплетне расвете у улицама. Верујем да ћемо бити град независтан од електричне енергије када је у питању јавна расвета и зграде у јавној употреби, каже градоначелник Нове Градишке.
Он сарадњу са представницима Шапца оцењује као врло значајну.
-Показало се да су оба града врло професионлна и озбиљна града. Постали смо партнери не само на бизнис плану него и у приватном делу. Добивши ове пројекте поставили смо велики партнери и веселимо се будућој сарадњи, казао је градоначелник Гргић.
У пројектном тиму града Шапца је и председник Скупштине Немања Пајић који је пројект менаџер. Он је објаснио да ће котларница на биомасу која буде изграђена на Летњиковцу бити коришћена за грејање просторија Предшколске установе, амбуланте и Центар за стручно усавршавање. Циљ је, истиће Пајић, да што више људи буде упознато са бенефитима коришћења обновљивих извора енергије и као најважније истиче што ће млади имати прилику да се упознају са савременим решењима из ове области.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Јул
10.

Забрана саобраћаја у Карађорђевој и Занатлијској

Због извођења радова на реконструкцији пута у Улици Карађорђева у ...

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
26. Децембар 2019.

Топлана - радови у улици Богојављенска

Градска управа Града Шапца - Одељење за инспекцијске и комунално-стамбене послове, обавештава грађане да ће ЈКП „Топлана-Шабац“ Шабац вршити раскопавање површине јавне ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'