Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Шабац - град са најбољим приступом привреди

29. Децембар Шабац - град са најбољим приступом привреди
У 2018. години у Шапцу ће бити примењен нов начин пословања јавних предузећа, најавио је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић на годишњој конференцији за новинаре. Већ у јануару очекују се први заједнички рачуни за грејање, воду и канализацију, одношење смећа, одржавање стамбених зграда и порез.
- Први у Србији доставићемо решење о порезу на имовину, већ у јануару, да то буде на заједничком документу, на најједноставнији начин. Подстаћи ћемо грађане да електронски плаћају, да смање своје трошкове и не чекају у реду, да не губе драгоцено време, а локална администрација ће помоћи да се све то обезбеди. Такође, прва Е управа у Србији биће у Шапцу, потпуно електронски уређен систем. То значи да грађани неће морати да долазе у зграду Градске управе, да ће сваки документ моћи да добију електронским путем, да ће највећи део послова моћи да обаве од куће, са својих рачунара, да ћемо шалтере и печате полако да испратимо у прошлост. Начин на који сагледавамо административне послове је везан за канцеларију, а ми желимо да сто и столицу заменимо лаптопом, да лаптоп постане канцеларија. То потпуно мења однос администрације према јавним пословима и долазимо до тога да управа града постаје слуга грађанима, истакао је градоначелник.
Говорећи о увођењу новог начина пословања локалне самоуправе, он је објаснио потез смањена пореза на имовину у Шапцу.
- Да смо применили све прописе који су нам сада стављени на располагање, порез на имовину у Шапцу би морао бити увећан од 23 до 27 одсто. Ми смо га смањили за два одсто. Нисмо га задржали на постојећем нивоу, нисмо га повећали, смањили смо га и мислимо да ће то првенствено бити добар подстицај за привреднике, баш као и изједначавање цена услуга за грађане и привреднике, што планирамо да уведемо до половине 2018. године. Начин на који се комуницира са привредом, у смислу комуникације са јавним предузећима, биће далеко ефикаснији и обављаће се посредством Е управе и електронске писарнице Градске управе, рекао је градоначелник.
Као једну од најважнијих новина у пословању локалне самоуправе, он је навео измену рока за измирење новчаних обавеза од 45 дана у пословању јавног сектора са привредним субјектима.
- Ни 45 дана ни 60 дана ни 90 дана за повраћај ПДВ-а, ни 180 дана за исплату субвенције пољопривредницима, већ нула дана. По пружању услуге и завршетка посла, Град ће истог дана платити. И не само Град већ сви учесници у систему града Шапца. Ја верујем да је ово одличан подстицај најпре за привреднике нашег града. Када постоји јасна извесност да ће обављен посао бити одмах плаћен и када људи знају да са друге стране имају поузданог партнера, онда привредна активност може да се одвија на далеко бољи начин, да радови буду изведени квалитетно и у роковима, што је интерес свих. Верујем да овакав приступ, отворен, искрен и поштен, у ком трошимо само оно што имамо, озбиљан привредни свет разуме и поштује и спреман је да у њему учествује, нагласио је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Август
02.

Мишарске свечаности

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
21. Септембар 2018.

Раскопавање на неколико локација у граду

Градска управа Града Шапца, Одељење за инспекцијске и комунално-стамбене послове, обавештава грађане да ће ЈКП „Топлана-Шабац“ вршити раскопавање површине јавне намене у Шапцу, у улицама Јове Курсуле број 8., ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'