Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Шабац - град са најбољим приступом привреди

29. Децембар Шабац - град са најбољим приступом привреди
У 2018. години у Шапцу ће бити примењен нов начин пословања јавних предузећа, најавио је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић на годишњој конференцији за новинаре. Већ у јануару очекују се први заједнички рачуни за грејање, воду и канализацију, одношење смећа, одржавање стамбених зграда и порез.
- Први у Србији доставићемо решење о порезу на имовину, већ у јануару, да то буде на заједничком документу, на најједноставнији начин. Подстаћи ћемо грађане да електронски плаћају, да смање своје трошкове и не чекају у реду, да не губе драгоцено време, а локална администрација ће помоћи да се све то обезбеди. Такође, прва Е управа у Србији биће у Шапцу, потпуно електронски уређен систем. То значи да грађани неће морати да долазе у зграду Градске управе, да ће сваки документ моћи да добију електронским путем, да ће највећи део послова моћи да обаве од куће, са својих рачунара, да ћемо шалтере и печате полако да испратимо у прошлост. Начин на који сагледавамо административне послове је везан за канцеларију, а ми желимо да сто и столицу заменимо лаптопом, да лаптоп постане канцеларија. То потпуно мења однос администрације према јавним пословима и долазимо до тога да управа града постаје слуга грађанима, истакао је градоначелник.
Говорећи о увођењу новог начина пословања локалне самоуправе, он је објаснио потез смањена пореза на имовину у Шапцу.
- Да смо применили све прописе који су нам сада стављени на располагање, порез на имовину у Шапцу би морао бити увећан од 23 до 27 одсто. Ми смо га смањили за два одсто. Нисмо га задржали на постојећем нивоу, нисмо га повећали, смањили смо га и мислимо да ће то првенствено бити добар подстицај за привреднике, баш као и изједначавање цена услуга за грађане и привреднике, што планирамо да уведемо до половине 2018. године. Начин на који се комуницира са привредом, у смислу комуникације са јавним предузећима, биће далеко ефикаснији и обављаће се посредством Е управе и електронске писарнице Градске управе, рекао је градоначелник.
Као једну од најважнијих новина у пословању локалне самоуправе, он је навео измену рока за измирење новчаних обавеза од 45 дана у пословању јавног сектора са привредним субјектима.
- Ни 45 дана ни 60 дана ни 90 дана за повраћај ПДВ-а, ни 180 дана за исплату субвенције пољопривредницима, већ нула дана. По пружању услуге и завршетка посла, Град ће истог дана платити. И не само Град већ сви учесници у систему града Шапца. Ја верујем да је ово одличан подстицај најпре за привреднике нашег града. Када постоји јасна извесност да ће обављен посао бити одмах плаћен и када људи знају да са друге стране имају поузданог партнера, онда привредна активност може да се одвија на далеко бољи начин, да радови буду изведени квалитетно и у роковима, што је интерес свих. Верујем да овакав приступ, отворен, искрен и поштен, у ком трошимо само оно што имамо, озбиљан привредни свет разуме и поштује и спреман је да у њему учествује, нагласио је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Август
02.

Мишарске свечаности

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
10. Децембар 2018.

Радови у Улици кнеза Милоша

ЈКП „Топлана-Шабац“ врши раскопавање површине јавне намене у Шапцу у Улици кнеза Милоша непосредно иза шахта, наспрам стамбеног објекта Краља Драгутина број 1. ради санације ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'