Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Референдум у шабачким селима:
изражена народна воља

04. Децембар Референдум у шабачким селима: <br> изражена народна воља
Поводом јучерашњих референдума који су организовани у 24 шабачка села и приградске месне заједнице, данас је у Градској кући организована конференција за новинаре на којој су презентовани резултати првог непосредног изјашњавања грађана.
На конференцији су говорили градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и Јелена Топаловић Петровић, помоћница градоначелника Шапца и председница Комсије за непосредно изјашњавање грађана.
Градоначелник Зеленовић је истакао да је на јучерашње гласање изашло 40 одсто од уписаних грађана, што је одлична излазност за гласање овог типа, које се први пут на овај начин организује у Србији.
-Поносан сам на суграђане и на њихову заинтересованост да учествују у овом необичном, новом и важном процесу. Они су непосредним изјашњавањем изразили своју жељу, а то је оно што смо ми у Градској управи од почетка желели, да се зна шта је права народна воља. Поручујем мештанима ове 24 месне заједнице, који су јуче изашли на изборе, да ће изгласани пројекти ући у буџет града Шапца за следећу годину и да ће сви бити завршени у првој половини 2018. године. За наредну годину планирамо да укључимо свих 60 месних заједница са територије Шапца, а у то одлучивање ће бити укључено више од 100 хиљада Шапчана. Могу само да се радујем и са нестрпљењем очекујем да чујем какви ће то бити предлози у градским месним заједницима. Шапчани ће о својим парама одлучивати на начин који је сличан одлучивању као у развијеним европким земљама. Најбоља је борба у којој се људи боре за своје идеје, рекао је Зеленовић.
Он је додао да Град Шабац својом политиком може да буде добар пример другим градовима и општинама.
-Сигуран сам да у ситуацији када се наша држава централизује, ми желимо да имамо потпуно децентрализовано друштво у ком грађани слободно одлучују. Најбоља градска управа је самоуправа, у којој грађани слободно одлучују, јер грађани најбоље знају шта је њима потребно, истакао је градоначелник Шапца.
Јелена Топаловић Петровић, председница Комсије за непосредно изјашњавање грађана, рекла је да је прво изјашњавање мештана у 24 села и месне заједнице прошло без неправилности и у најбољем реду.
-Иако је пао први снег, то није спречило Шапчане да изађу на бирачка места и да се изјасне о пројектима који ће побољшати квалитет живота у месту у ком живе. Искуства људи са терена су добра и имали су само речи хвале за изборни дан. Било је и оних који су јуче, када су видели да мештани њихових села иду на гласању, желели да се упишу у спискове. Зато им предлажемо да се већ од данас упишу на списак учесника, како би наредне године могли да гласају или предлажу. Имамо пример Табановића, у ком се највише мештана изјаснило да је потребно да се зида црква у центру села, док су у Доњој Румској сагласни да се новац од пореза троши за уређење прилаза гробљу. У Дреновцу су одлучили да највише средстава уложе у сређиванбје атарских путева, а у Дуваништу за уређење школског дворишта и поправку путева изјаснио се исти број грађана. У неким месним заједницама је било више предлагача тако да је дошло до укрштања пројеката. Важно је само да када се предлози саберу, збир заокружених предлога, не прелази износ којим та месна заједница располаже, подвукла је Јелена Топаловић Петровић.
Резултате непосредног гласања можете видети овде

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Август
02.

Мишарске свечаности

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
17. Јун 2019.

Раскопавање тротоара у Улици цара Душана

Одељење за инспекцијске и комунално-стамбене послове обавештава грађане да ће предузећу за телекомуникације „ТЕЛЕКОМ СРБИЈА“ а.д. извршна јединица Шабац, вршити раскопавање ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'