Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Програм Винаверових дана
од 23. до 25. маја

20. Мај Програм Винаверових дана <br> од 23. до 25. маја
На данашњој конференцији за новинаре је најављено да овогодишња манифестација "Винаверови дани" доводи неке од најистакнутијих аутора савремене музичке сцене, па ће на отварању у Музеју шабачких Јевреја наступити Јан Немечек, једно од најзначајнијих имена клупске и електронске сцене у региону.
Наредног дана, публици ће се представити Бранко Џиновић, пореклом Шапчанин, можда највеће име савремене хармонике у Северној Америци, композитор, извођач и предавач на еминентним светским универзитетима.
Музички програм заокружује A Weill Ago, електроакустични кабаре за сопран, клавир и електронику, у извођењу савремене композиторке Ане Гњатовић, Тијане Ђуровић, награђиване сопранисткиње и Миливоја Вељића, пијанисте.

“Громобран свемира” је радионица наративног, ненаративног и колажног стрипа названа је по једном од Винаверових дела, и по први пут у Шапцу представиће ауторе окупљене око нашег највећег стип фестивала Ново доба, и удружења Матријаршија и Космопловци - Александар Опачић, Милена Јаношевић и Александар Денић, који ће уз помоћ уметнице Јоханне Марцаде-Мот водити радионицу посвећену активацији локалне стрип сцене и истраживању овог ликовног медија.

У Народном музеју Шапца после радионице 23. маја, представиће се Фијук платформа, по много чему авангардна појава регионалне ликовне сцене.

Другог дана, у петак 24. маја у шабачком музеју је радионица сито штампе тематски посвећена новим виђењима Станислава Винавера коју воде графички уметници колектива Матријаршија - Милета Мијатовић и Јоханна Марцаде-Мот. Посетиоци ће имати прилику да донесу своје мајице или торбе на којима ће понети “отиске” уметничког рада. Због интерактивног карактера ова радионица ће посебно бити занимљива публици свих узраста. После радионице биће отворена колективна изложба преко двадесет уметника окупљених око Фијук платформе и биће отворен први продајни Фијук сајам у Шапцу, на коме ће се до касних вечерњих часова уз музику и разговоре куповати савремена графика, фотографија и плакат.

Трећи дан, у суботу 25. маја “Видело света” почиње тренингом активне поезије у музичком павиљону Великог парка у Шапцу под називом Песничење коју води Драган Протић, популарни Прота из колектива Шкарт који је Србију 2010. године представљао на Венецијанском бијеналу. Радионица је отвореног типа. Едукативни програм овогодишњих “Винаверових дани европске културе” заокружиће завршетак конкурса креативног писања и почетак рада на пројекту медијске едукације за младе – Видело, на коме ће се средњошколци упознати са основама савремене медијске културе и почети рад на усавршавању свог гласа у јавности. Ауторка пројека “Видело” је Марија Ратковић ауторка и теоретичарка уметности и медија која више од десет година ради на јавној сцени, а део је креативног тима који стоји иза овогодишње манифестације “Видело света”. Културна манифестација ове године прераста у фестивал уметности и знања, као и сарадње локалних и интернационалних уметника а завршиће се симболично журком у музеју коју ће визуелно и музички обликовати два Боба, ВЈ Изванредни Боб и ДЈ Боб, шабачки музичар и визуелни уметник.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Јул
10.

Забрана саобраћаја у Карађорђевој и Занатлијској

Због извођења радова на реконструкцији пута у Улици Карађорђева у ...

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
16. Март 2020.

Забрањен саобраћај у Улици Милутина Бојића

Обавештавамо грађане да ће бити забрањен саобраћај у Улици Милутина Бојића у Шапцу, од раскрснице са Улицом Војислава Илића до раскрснице са Улицом Леонарда Да Винчија, у ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'