Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Постављена мезуза на Музеј шабачких Јевреја

12. Фебруар Постављена мезуза на Музеј шабачких Јевреја
Професор др Елиезер Папо данас је посетио Шабац и поставио мезузу на Музеј шабачких Јевреја. Након тога је у некадашњој Синагоги одржао предавање о уметности и традицији сефардских Јевреја.
Како је проф. др Папо објаснио приликом постављања мезузе, свитак од пергамента је симбол који означава да је објекат на који је постављен јеврејска кућа и значи благослов и молитву за оне који улазе у тај дом.
Елиезер Папо је нерезидентални рабин за Босну и Херцеговину. Од деведесетих година живи и ради у Израелу. Предаје јеврејску књижевност на Универзитету у Негибу. Држао је предавања у светским и европским градовима, а данас су и Шапчани имали привилегију да слушају његово предавање.
Он је подсетио да је у Музеју шабачких Јевреја „боравио гласом“, када је држао предавање преко Скајпа, а да је данас први пут дошао у некадашњу Синагогу.
-Похвално је што град чува успомену на Јевреје који су некада живели у Шапцу. Нажалост, у Шапцу више нема јеврејских породица, али се локална самоуправа труди да сачува сећање на некадашње суграђане. Овај Музеј прича причу шабачких Јевреја, који су били сефарди, шпански Јевреји. Надам се да ћемо у Израелу наћи и неке од потомака породица које су живеле у Шапцу, који имају жељу да дођу у град у ком су живели њихови преци. Предавање о сефардској уметности је посвећено сусрету jеврејске културе са шпанском хришћанском културом, али и са исламском културом, рекао је професор др Елиезер Папо.
Према речима Игора Марсенића, члана Градског већа града Шапца, Музеј шабачких Јевреја живи кроз предавања и трибине, кроз дух јеврејске заједнице, која није физички присутна у Шапцу, али јесте духом.
-Поносни смо што је проф. др Елиезер Папо дошао у Шабац и одржао предавање о уметности и традицији сефардских Јевреја. Последњи шабачки Јевреји иселили су се средином деведесетих година у Израел. Ипак, у Шапцу су остали трагови и везе са њима и њиховом културном, рекао је Марсенић.
Постављају мезузе и предавању у Музеју шабачких јевреја присуствовали су и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и представници установа културе.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Август
02.

Мишарске свечаности

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
16. Април 2019.

Радови у Масариковој улици

Градска управа Града Шапца, Одељење за инспекцијске и комунално-стамбене послове, обавештава грађане да ће ЈКП „Водовод-Шабац“ вршити раскопавање површине јавне намене у ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'