Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Посета Кралупију на Влтави

12. Јун Посета Кралупију на Влтави
Од 6. до 10. јуна, делегација града Шапца боравила је у посети Кралупију на Влтави у Чешкој Републици. Овај град, који се налази на око 30 км од Прага, главног града Чешке Републике и на нешто мање од 1000 км од Шапца, шабачки је град побратим од 2006. године. Лепа традиција између два града, осим што је преживела пробу времена, представља и добар залог за будућност, с обзиром и на историјске везе које је наш град у прошлости имаоса овим блиским и пријатељским словенским народом. Да подсетимо, бројни учени људи са ових простора (Чешке и Словачке) су у животу нашег града али и народа оставили видљиви траг; Роберт Толингер, Томаш Масарик, Јан Шеба, Јанко Шафарик, Владислав Тителбах, Павел Јосеф Шафарик, Константин Јозеф Јиречек и други. Некима су се Шапчани и одужили наденувши имена улица по њима (Масарикова, Роберта Толингера). Такође, у самом центру нашег града налази се и споменик Три ордена, чији један део представља реплику ордена Ратни крст Чехословачке 1914 – 1918 (чехословачки Бели орао) који је наш град добио од Чехословачке Републике 1925. године. Свеукупно, уз прилично разумљивост два језика, чешког и српског, који су настали на заједничкој основи словенског језика, као и сличност топонима у Србији и Чешкој (поред Кралупија се налази место Ужице нпр), чини се као сигуран и чврст темељ за наставак добре сарадње.
Ове године, у искрено пријатељство између два града, уверили су се представници делегације града Шапца коју су чинили заменик градоначелника Душан Костадиновић, члан Градског већа Славиша Костадиновић, саветник за послове културе у Градској управи града Шапца Дејан Живановић. Они су присуствовали обележавању Дана Кралупија на Влатви, који су кроз више различитих културних, спортских и образовних манифестација трајали од 6. до 10. јуна. Том приликом, делегацију нашег града, примио је градоначелник Кралупија, господин Петр Холечек. Он је истакао задовољство што је делагација Шапца и ове године присутна у Кралупију и најавио узвратну посету нашем граду већ у јулу ове године. Разменивши пригодне поклоне са домаћинима, заменик градоначелника Шапца Душан Костадиновић, истакао је значај и корист од ових односа, у циљу размене искустава и примера добрих пракси између наших градова. Том приликом, нагласио је да Чешка Република и њене локалне самоуправе могу да буду одлична модел локалне самоуправе којем град Шабац тежи и од којих може доста да се научи.
Вреди истаћи да је осим делагације града Шапца, у оквиру Дана Кралупија на Влатви, било присутно још четири делагације братских и партнерских градова. Били су ту највиши представници градова Хенигсдорф (Немачка), Комарно (Словачка), Храдек на Ниси (Чешка Република) и Срода Вјелкополска (Пољска).Заједно, делегације су посетиле Сенат парламента Чешке Републике у Прагу и чувенизамак Нелахозевес, поред ког истоименог места је рођен чувени чешки композотор Антоњин Дворжак.
Била је ово одлична прилика да се размене искуства и знања у различитим областима људског деловања. Свеукупно, добра пракса која доприноси упознавању различитости и ствара нове везе међу народима Европе, а коју снажно подржава и град Шабац тежећи да буде активан учесник у том процесу.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Август
02.

Мишарске свечаности

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
10. Јануар 2019.

Радови у улици Николе Пашића

ЈКП Топлана-Шабац врши раскопавање површине јавне намене у Шапцу, у улици Николе Пaшића број 22 ради прикључка објектата на диструбутивну гасну мрежу у периоду од 15. јануара до 30. априла 2019. године, обавезу да раскопану ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'