Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Пољопривредници из Гораждевца у посети Шапцу

23. Мај Пољопривредници из Гораждевца у посети Шапцу
Наредна три дана Град Шабац ће бити домаћин гостима из Гораждевца, пољопривредницима из највећег српског села у Метохији. Приликом посете њиховом селу, у оквиру SEED пројекта "Подршка за развој образовања и запошљавања", чији је учесник Град Шабац, а финансира га Аустријска влада, пољопривреднике из овог места градоначелник Небојша Зеленовић упознао је са шабачким праксама у подстицају за пољопривреду.

Према његовим речима, оно што им је тада било најинтересантније, била је мера за наводњавање и гајање јагода.
-Када смо прошле године посетили Гораждевац договорили смо се да ћемо сарађивати. Наш договор је био да они дођу у Шабац и да науче од наших пољопривредника како да на најбољи начин произведу јагоде, али и остало воће и поврће које могу тамо да продају. Јако је важно да оснажимо српску заједницу на Косову, али не лажним речима и порукама, већ знањем да могу да производе и зарађују више. То је једини начин да се превазиђу постојећи проблеми. Очекујем да се у ова три дана гости из Гораждевца упуте у то како да се наводњава земља, како да се производи јагода као наша, како се пласира, коме се продаје, по којим ценама и како да се складишти, рекао је градоначелник.
-Надам се да ће за њих да буде интересантно оно што ће им представити Одељење за пољопривреду и наши пољопривредници. Ако се њима допадне оно што ћемо им ми у Шапцу показати, онда ћемо ући у формалну комуникацију са представницима града Пећи око тога како да се та производња за нашу заједницу тамо подржи. У овом пројекту учествује Министарство спољних послова Србије, Аустријска развојна агенција, Аустријска амбасада и градови Шабац и Пећ, истакао је градоначелник Шапца.

Дарко Димитријевић, новинар и уредник Радио Гораждевца, представио је село у ком живе и напоменуо да им много значи што их је градоначелник Шапца, након боравка у Гораздевцу, позвао да и они буду гости у граду и да пољопривредници са Косова размене искуства и идеје са шабачким произвођачима.
-Гораждевац је највеће српско село у Метохији, на шест километара удаљено од Пећи. У њему је некад живело 1200 људи, а сада се број смањио на 700. У основној школи имамо око 70 ђака, а у средњој 20. У Гораждевцу су све српске институције које су измештене из Пећи. Поред Гораздевца постоји и неколико повратничких села у који су се Срби вратили да живе. Јако је мало људи који су способни да буду самоодрживи, јер већина живи од социјалних давања. Има пољопривредника који неким чудом и даље раде, иако је тржиште ограничено, а они су као продавци уцењени, рекао је Димитријевић и напоменуо да Србима из Гораждевца много значи позив у овакав град.

Прилика за размену искустава

Пољопривредници из Гораждевца су се захвалили на пријему у Градској кући и позиву да размене искуства са колегама из Шапца. Напоменули су да се надају да ће моћи да сарађују и раде заједно, а све у циљу бољег живота од посла којим се баве.

За госте из Гораждевца је планирано упознавање са пољопривредницима у шабачком крају, како би разменили искуства и посета Фестивалу јагода, на коме ће им поцерски јагодари представити ову пољопривредну делатност.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Јул
10.

Забрана саобраћаја у Карађорђевој и Занатлијској

Због извођења радова на реконструкцији пута у Улици Карађорђева у ...

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
16. Март 2020.

Забрањен саобраћај у Улици Милутина Бојића

Обавештавамо грађане да ће бити забрањен саобраћај у Улици Милутина Бојића у Шапцу, од раскрснице са Улицом Војислава Илића до раскрснице са Улицом Леонарда Да Винчија, у ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'