Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Почели тренинзи и радионице у оквиру JENTRAP пројекта

26. Април Почели тренинзи и радионице у оквиру JENTRAP пројекта
У шабачком Центру за стручно усваршавање данас су почели тренинзи и радионице у оквиру пројекта “Заједнички допринос унапређењу транснационалне припремљености за ванредне ситуације у сливу Саве“ (JENTRAP), који се финансира средствима Еуропске уније у оквиру IPA програма, компонента II – Прекогранични програм Хрватска-Србија.
Обраћајући се на скупу, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић подсетио је да је након поплава које су задесиле овај крај 2014. године, Град предузео конкретне мере у оквиру својих надлежности и прокопао и уредио више од 100 километара водотокова другог реда.
-Тако смо спречили плављење канала на плодне оранице и вишемилионску штету на усевима и имовини. Али то није довољно да будемо безбрижни, па смо се преко овог пројекта повезали са нашим комшијама из Хрватске, а све у циљу да нам се 2014. година више никад не понови. Повезује нас заједнички интерес који се огледа и у сарадњи наша два штаба за ванредне ситуације. Данас смо дошли до конкретних ствари, обучавамо се како да у складу са европским искуствима поступамо у кризним ситуацијама и како да на најбољи начин користимо опрему коју смо добили. Јутрос смо на седници Градског већа донели одлуку да чамце и опрему коју смо добили преко пројекта поклонимо Министарству унутрашњих послова, једници у Шапцу и Сектору за ванредне ситуације. Циљ нам је да на најбољи начин искористимо ресурсе које имамо за одбрану града, подвукао је Зеленовић.
Према речима Немање Пајића, члана пројектног тима, пројекат “Заједнички допринос унапређењу транснационалне припремљености за ванредне ситуације у сливу Саве“, доноси корист за све.
-Пролазимо кроз едукације, како би наш Штаб био оспособљенији и спремнији за неке будуће ванредне ситуације. Кроз овакве пројекте показујемо да локална самоуправа има капацитете за организацију европских пројеката, рекао је Пајић.
Хуго ван Вегхел, координатор пројекта JENTRAP, каже да је циљ пројекта припрема за ванредне ситуације, посебно поплаве и ублажавање штете настале од поплава.
-Све што се ради у оквиру овог пројекта је важно приликом израде Стратегије за заштиту од поплава и Стратегију прекограничне сарадње. Пројекат се финансира средствима Европске уније, из IPA фондова, рекао је Хуго ван Вегхел и најавио велику показну вежбу почетком маја у Шапцу.
Партнер Града Шапца на овом пројекту је Бродско-посавска жупанија. Клара Шћука, прочелница Управног одјела за здравство и социјалну скрб у Бродско-посавска жупанији, напоменула је да пројекат који спроводе у сарадњи са Градском управом града Шапца значајан за обе стране.
-Последњих неколико година смо били изложени разним кризним ситуацијама, а пројекат је тај који ће нам дати одговоре и методе деловања у ситуацијама када нас задесе елементарне непогоде, рекла је Клара Шћука.
У реализацију пројекта су укључене и надлежне институције са обе стране границе: Развојна агенција Бродско-посавске жупаније д.о.о., Завод за јавно здравље Шабац, Завод за хитну медицину Бродско-посавске жупаније, Хрватска горска служба спашавања - станица Славонски Брод и Ватрогасна заједница Бродско-посавске жупаније.
На тренинзима и радионицама, које трају данас и сутра, биће обрађене теме везане за стратешко планирање, логистику, спашавање из воде и поступање у хитним ситуацијама.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Август
02.

Мишарске свечаности

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
24. Април 2019.

Радови у Алексе Шантића

Одељење за инспекцијске и комунално-стамбене послове, обавештава грађане да ће ЈКП „Водовод-Шабац“ вршити раскопавање површине јавне намене у Шапцу, у улици Алексе Шантића ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'