Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Почели Европски дани јеврејске културе у Шапцу

02. Септембар Почели Европски дани јеврејске културе у Шапцу
Синоћ је у Шапцу почела манифестација Европски дани јеврејске културе која ће трајати до 6. септембра и која обухвата више од 15 различитих догађаја. Манифестацију је отворио рабин Исак Асиел предавањем на тему „ Религија – опијум за народ? Шта Тора каже о томе?“ у згради некадашње синагоге. Први дан Европских дана јеврејске културе завршен је концертом састава „Shira u’tfila“ у дворишту Библиотеке шабачке.

Чињеница да је рабин Исак Асиел отворио манифестацију својим предавањем, за градоначелника Шапца показатељ је да је Шабац отворена заједница толерантних људи.

-Поносан сам што сам градоначелник града у којој је заједница толерантних људи, људи који са поштовањем и разумевањем гледају своје комшије и пријатеље без обзира на то које су вероистовести. Ова манифестација се није десила зато што је неки политичар рекао да треба. Ово је потреба заједнице једног града да на прави начин искаже поштовање према народу који више не живи овде, али је оставио дубок траг, рекао је градоначелник Зеленовић након пријема који је приредио за рабина Асиела у Градској кући.

Шабац је зграду некадашње синагоге откупио од приватног власника и претворио је у Музеј шабачких Јевреја како би сачувао сећање на Јевреје који су некада живели у овом граду. Градоначелник Шапца зато оцењује да је захваљујући дугорочном улагању у културу промена у заједници могућа.

-Чињеница да имамо синагогу и да је она центар културе нашег града показује колико је улагање у грађане уназад 20 година, кроз улагање у културу, допринело да Шабац буде место у коме је промена могућа. Као што је рекао и рабин, ми не можемо да жмуримо и да се претварамо да живимо у лажној стварности, морамо да будемо отворени, отвореног срца, душе и ума и да такви мењамо стварност како бисмо утицали на све око себе да ово буде пристојно место за живот, а не место из ког ће сви желети да побегну, казао је Зеленовић.

Рабин Исак Асиел је, говорећи о теми свог предавања, истакао да религија није анестезија, већ позив на будност и одговорност.

- Религија није анестезија. Она то може да постане, али је заправо позив на одговорност и будност. Ми нисмо посматрачи у сопственим животима, него активни учесници и то је управо оно што Библија тражи од нас – да будемо осетљиви на страдање, да не стојимо по страни док се пролива крв ближњег и да пробамо да искоренимо зло из сопствене средине. На то смо позвани. Дакле, супротно од онога што је теорија марксизма говорила - да је религија опијум за народ, објаснио је рабин у Музеју шабачких Јевреја.

Шабац је део мреже од 200 градова широм Евопе који учествују у изузетном догађају посвећеном јеврејској култури, али и једини град у Србији који се придружио Европи и организовао програм.

Сви садржаји су отворени, бесплатни и доступни грађанима који желе да сазнају више о јеврејској култури.
У оквиру ове манифестације Шабац ће сутра посетити и амбасадорка Израела Алона Фишер Кам која ће отворити изложбу „Писма Хилде Дајч“ у Народном музеју у Шапцу. Део сутрашњег програма биће и представа „Ана Франк: Историјска антибајка за децу и одрасле“ Шабачког позоришта у режији Јелене Богавац.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Јул
10.

Забрана саобраћаја у Карађорђевој и Занатлијској

Због извођења радова на реконструкцији пута у Улици Карађорђева у ...

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
28. Фебруар 2020.

Топлана - радови у улици Немањиној

Градска управа Града Шапца - Одељење за инспекцијске и комунално-стамбене послове, обавештава грађане да ће ЈКП „Топлана-Шабац“, Шабац, вршити раскопавање површине јавне ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'