Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Почела садња јагода
у Гораждевцу

16. Август Почела садња јагода <br> у Гораждевцу
У Гораждевцу, највећем српском селу у Метохији, почела је садња јагода у њивама седам српских породица уз помоћ стручног тима Града Шапца који пољопривредницима из Гораждевца преноси знање и искуства поцерских јагодара, шампиона у производњи јагода у Србији.

Прилику да зарађују више од свог рада пољопривредници из Гораждевца добили су након прошлонедељне одлуке Скупштине града Шапца да помогне набавку садница са 10.000 евра и да стручни тим овог града помогне својим знањем.

У овом пројекту учествује и аустријска невладина организација “Диаконие” која је издвојила значајан део новчане помоћи за опрему и технику потребну за одржавање засада јагоде, као и Општина Пећ која ће обезбедити новчану помоћ за набавку садница јагоде за албанске породице које ће такође добити обуку за узгајање јагода на модеран начин.

-Поносан сам што стојим на челу градске власти која шири дух сарадње и разумевања међу људима. Помажемо, не тако што додељујемо социјалну помоћ, већ тако што обучавамо људе да гаје јагоде и да дођу до знања и вештина којима ће зарађивати новац. Јагоде су промениле животе хиљаде породица на боље у шабачком крају, сада хоћемо да мењамо на боље животе породица Срба који живе у селима у близини Пећи у Метохији, рекао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

У Поцерини тренутно је више од 1200 хектара под засадом јагоде од које су у протеклих десет година пољопривредници зарадили 60 милиона евра. Све се то десило захваљујући аграрној политици града у оквиру које је Шабац помогао пољопривредницима да ископају више од 600 дубинских бунара након чега су добили услове да са 20-ак хектара, колико је било јагоде почетком овог века у Поцерини, прошире засад на 1200 хектра и остваре промет од 120 милиона евра.

Будући јагодари у Гораждевцу почеће са 1,5 хектара, а због сличности терена и анализа земљишта, као и новонастале сарадње и размене знања, очекивања су у правцу успеха Поцераца.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Јул
10.

Забрана саобраћаја у Карађорђевој и Занатлијској

Због извођења радова на реконструкцији пута у Улици Карађорђева у ...

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
28. Фебруар 2020.

Топлана - радови у улици Немањиној

Градска управа Града Шапца - Одељење за инспекцијске и комунално-стамбене послове, обавештава грађане да ће ЈКП „Топлана-Шабац“, Шабац, вршити раскопавање површине јавне ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'