Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Почела изградња Винаверовог трга

09. Октобар Почела изградња Винаверовог трга

На простору испред Зоркиног солитера у току је изградња Винаверовог трга – простора посвећеном књижевнику Станиславу Винаверу који је рођен у Шапцу.
Инспирацију за идејно решење трга архитекте, на челу са Миленом Зиндовић, пронашли су у Винаверовом делу “Громобран свемира” из 1921. године. Решење је награђено на више различитих конкурса.

-Идеја је да направимо квалитетну и модерну нову руту која ће ићи од Старе робне куће до Зоркиног солитера. На овом Тргу ће доћи до спајања хоризонталних и вертикалних праваца. Имаћемо и радове на Зоркином солитеру и на саобраћајницама. Ничији конфор неће бити нарушен. Биће више зеленила у граду. Направићемо лепо место које ће бити тачка окупљања грађана. Очекујем да људи који имају радње у овом делу Карађорђеве улице зарађују више од повећаног промета. Поново ће акценат пасти на кафану "Шаран" која је, нажалост сада запостављена и у њој је коцкарница, али верујем да ће у будућности поново бити место на корист свих грађана, истакао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић данас на будућем Винаверовом тргу.

Паркинг места, која су до сада била на овом месту, надокнађена су променом режима паркања у Карађорђевој и Кајмакчаланској улиц, а и испред Зоркиног солитера уместо постојећег једног реда за паркирање биће два.

Трг ће бити функционалан, а саобраћај безбеднији.

-Ауторка је желела да на модеран начин направи омаж Станиславу Винаверу и да прикаже његово дело. "Громобран свемира" на занимљив начин види различите слојеве, где доминирају природа и зеленило и људи који се по њему креће. То се уклапа у идентитет Шапца, који је увек тежио томе да буде модеран, навео је Бојан Алимпић, урбаниста ЈП “Инфраструктура” Шабац.

Саобраћајнића испред Зоркиног солитера биће проширена и имаће три уместо постојеће две траке.

-Саобраћај ће се успорити због безбедности, Смањиће се могућност саобраћајних незгода са тежим исходом. Иако ће бити успорен кретање саобраћаја неће бити нарушено. Правац Поп Лукине и Карађорђеве ће имати предност. Три траке ће омогућити несметано скретање ка Милоша Поцерца и Поп Лукиној, објаснио је Алимпић.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Јул
10.

Забрана саобраћаја у Карађорђевој и Занатлијској

Због извођења радова на реконструкцији пута у Улици Карађорђева у ...

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
16. Март 2020.

Забрањен саобраћај у Улици Милутина Бојића

Обавештавамо грађане да ће бити забрањен саобраћај у Улици Милутина Бојића у Шапцу, од раскрснице са Улицом Војислава Илића до раскрснице са Улицом Леонарда Да Винчија, у ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'