Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Победа над фашизмом - тријумф правде,
хуманизма и добра

09. Мај Победа над фашизмом - тријумф правде, <br> хуманизма и добра
Полагањем венаца и одавањем почасти жртвама фашизма и палим борцима на Спомен комплексу код Доњошорског гробља, у Шапцу је обележен 9. мај – Дан победе.
Свечаности су присуствовали представници Града Шапца, Војске Србије, Градске организације СУБНОР-а и осталих удружења која негују антифашистичке тековине, Удружења војних пензионера, Удружења потомака палих бораца из ратова од 1912. до 1920. године, резервне војне страшеине, представници Социјалистичке партије Србије, Политичког покрета „Зоран Бортић – шабачки социјалисти” и Комунистичке партије Шабац.
Обраћајући се присутнима, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић подсетио је да је Шабац током Другог светског рата доживео неке од својих најтежих тренутака. Страдања током и након немачке казнене експедиције у јесен 1941. године, постојање три логора кроз које је прошло на хиљаде Шапчана, Јевреја, Мачвана, Поцераца, Посавотамнаваца и других, ликвидације и убиства, учинили су Шабац стратиштем и трагичном жртвом безумног уништавања.
Слобода се данас осваја знањем
- На овом месту, сахрањене су жртве фашистичког терора, борци, родољуби. Ово место чини нас достојним живота у слободи. Зато овде обележавамо најславнији дан у историји модерне Европе. Дан када је побеђено највеће зло 20. века - фашизам. Дан победе над фашизмом је и дан када су створени темељи модерне и уједињене велике европске породице, чији смо део, која је наша прошлост, садашњост и будућност. Сећати се морамо да би напредовали као појединци, као друштво, као држава. Шабац је отворен град који уважава различитости и негује дух толеранције, где су правда и мир врхунске вредности, где је слобода разлог живљења. Слободу данас освајамо знањем, слободу данас бранимо културом, само слободни - способни смо да промишљамо и доносимо добре одлуке. Зато је потребно да стварамо и негујемо унутрашњу слободу како би били самосвесни појединци који слободно живе и доприносе слободном друштву и држави по мери својих грађана. Само слободни можемо да одлучујемо о бољем животу и извесној будућности. Шабац је средина која ствара услове за то, поручио је градоначелник Шапца.
У име СУБНОР-а, говорио је Владимир Нинковић, а у уметничком делу програма учествовали су Даринка Рајчић, глумица аматерка која је извела рецитал „Непокорени град“ и хор Музичке школе „Михаило Вукдраговић“.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Август
02.

Мишарске свечаности

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
20. Мај 2019.

Раскопавања у улици војводе Мишића

Одељење за инспекцијске и комунално-стамбене послове, обавештава грађане да ће ЈКП „Водовод-Шабац" вршити раскопавање површине јавне намене тротоара од бехатона, у улици ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'