Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Отворен Флекин пролаз

08. Новембар Отворен Флекин пролаз
Пролаз у Господар Јевремовој улици, данас је званично понео име Миломира Грујића Флеке. Негујући успомену на једну од незаобилазних фигура шабачке и београдске прогресивне сцене осамдесетих и деведесетих година 20. века, поред новоосликаног мурала, постављена је и табла, посвећена његовом лику и делу.
Игор Марсенић, члан Градског већа града Шапца задужен за културу, казао је да су за идентитет једног града важни називи улица и тргова којима се грађани свакодневно крећу.
-Уобичајена је пракса да тргови, улице, пролази и сви други јавни простори носе имена владара или војсковођа. Давањем назива пролазу по једном уметнику, Шабац је поново показао да је необичан град, град који цени дела својих суграђана, невезано за област живота у којој су се остварили. Флека се увек борио за индивидуалност, за другачији и савременији живот у Србији. Зато му је Шабац, као његов родни град, посветио пролаз, у знак захвалности за сав допринос који је оставио нашој култури, рекао је Марсенић и подсетио да је на овај начин Шабац стао раме уз раме са Београдом, Новим Садом и Зрењанином, који су своје јавне просторе именовали по великанима популарне културе.
Према речима Катарине Јанковић Поповић, ауторке пројекта„Флека: Звук Знак Зрак“, ово је наставак акције којом се одаје почаст познатом Шапчанину. Она је подсетила је да осликавање пролаза у центру града био први део пројекта, а да се реализација наставља данашњим свечаним отварањем Флекиног пролаза.
За вечерас је најавила трибину “Сећања савременика” на којој ће говорити Флекини пријатељи и сарадници. Гости на овом скупу биће Теофил Панчић, новинар и Драган Амброзић, програмски директор Дома омладине Београд. Трибина ће бити организована у Великој сали Културног центра, у 19 сати.
У оквиру релазације пројекта„Флека: Звук Знак Зрак“ крајем новембра биће отворена изложбу сликарских радова Миомира Грујића Флеке, која ће бити постављена у Народном музеју у Шапцу и Мултимедијална поставка „Флека: Звук Знак Зрак“, у галерији Културног центра.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Август
02.

Мишарске свечаности

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
12. Децембар 2018.

Радови у улици Вка Караџића

Одељење за инспекцијске и комунално-стамбене послове обавештава грађане да ће ЈКП „Топлана-Шабац“ вршити раскопавање површине јавне намене у Шапцу у улици Вука Караџића број ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'