Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Откривена спомен плоча Михаилу Ђурићу

27. Новембар Откривена спомен плоча Михаилу Ђурићу
Као део манифестације „Дан Михаила Ђурића“ у Шапцу, у холу Шабачке гиманзије данас је свечано откривена спомен плоча Михаилу Ђурићу. Барељеф су, у присуству гостију и ученика Шабачке гиманзије, открили градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, проф. др Јовица Тркуља, професор на Правном факултету у Београду и Маријана Исаковић, директорка Шабачке гимназије.
Пожелевши гостима добродошлицу, градоначелник Зеленовић је подсетио да је Шабац град који се са поносом сећа важних суграђана.
-Међу истакнутим Шапчанима који су дали изузетан допринос у областима којима су се бавили, налази се и Михаило Ђурић. Филозоф и социолог, члан Српске академије наука и уметности, професор Правног факултета Универзитета у Београду, Михаило Ђурић оставио је неизбрисив траг у српској друштвеној мисли 20. века. Прошле године, када смо први пут организовали „Дан Михаила Ђурића“, изразио сам наду и жељу да ова манифестација буде традиционална. Ево почињемо тако, постављањем и откривањем бисте овом знаменитом Шапчанину. Зато са поносом можемо рећи да испуњавамо обећања и будућим генерацијама остављамо видљив траг у сећању на знамените Шапчане, рекао је Зеленовић и додао да је Шабац град у коме се негује слобода говора и мисли.
Према речима Маријане Исаковић, директорке Шабачке гимназије, постављање спомен плоче део је обележавања 180 година постојања ове образовне установе и начин подсећања на важне ученике који су били део Шабачке гимназије.
-Идеја је да чувамо дело Михаила Ђурића кроз тематске радионице наших матураната, јер они имају филозофију као предмет. Желимо да следеће године направимо такмичење у писању есеја посвећено стваралаштву Михаила Ђурића на ком ће учествовати и средњошколци из Србије. Рељеф ће бити део ходника сећања и поноса у Шабачкој гимназији, који је установљен поводом 150 година постојања школе. Ходник чува успомену на познате ученике Шабачке гиманзије, којима се од данас придружује и Михаило Ђурић, истакла је Маријана Исаковић.
Јовица Тркуља, професор на Правном факултету у Београду, рекао је да подржава напоре Града Шапца који тежи очува успомену на интелектуалце који су прославили Шабац и Србију.
-Част ми је што сам данас у име Правног факултета поклонио Шабачкој гимназији 12 томова списа Миахила Ђурића. Његове књиге су најбољи мост који спаја њега и генерација које долазе, казао је Тркуља.
„Дан Михаила Ђурића“ биће завршен предавањима у Шабачкој гимназији која ће одржати проф. др Илија Маричић и проф. др Јовица Тркуља, као и књижевном вечери у Библиотеци шабачкој.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Август
02.

Мишарске свечаности

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
20. Мај 2019.

Раскопавања у улици војводе Мишића

Одељење за инспекцијске и комунално-стамбене послове, обавештава грађане да ће ЈКП „Водовод-Шабац" вршити раскопавање површине јавне намене тротоара од бехатона, у улици ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'