Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Откривена спомен плоча Михаилу Ђурићу

27. Новембар Откривена спомен плоча Михаилу Ђурићу
Као део манифестације „Дан Михаила Ђурића“ у Шапцу, у холу Шабачке гиманзије данас је свечано откривена спомен плоча Михаилу Ђурићу. Барељеф су, у присуству гостију и ученика Шабачке гиманзије, открили градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, проф. др Јовица Тркуља, професор на Правном факултету у Београду и Маријана Исаковић, директорка Шабачке гимназије.
Пожелевши гостима добродошлицу, градоначелник Зеленовић је подсетио да је Шабац град који се са поносом сећа важних суграђана.
-Међу истакнутим Шапчанима који су дали изузетан допринос у областима којима су се бавили, налази се и Михаило Ђурић. Филозоф и социолог, члан Српске академије наука и уметности, професор Правног факултета Универзитета у Београду, Михаило Ђурић оставио је неизбрисив траг у српској друштвеној мисли 20. века. Прошле године, када смо први пут организовали „Дан Михаила Ђурића“, изразио сам наду и жељу да ова манифестација буде традиционална. Ево почињемо тако, постављањем и откривањем бисте овом знаменитом Шапчанину. Зато са поносом можемо рећи да испуњавамо обећања и будућим генерацијама остављамо видљив траг у сећању на знамените Шапчане, рекао је Зеленовић и додао да је Шабац град у коме се негује слобода говора и мисли.
Према речима Маријане Исаковић, директорке Шабачке гимназије, постављање спомен плоче део је обележавања 180 година постојања ове образовне установе и начин подсећања на важне ученике који су били део Шабачке гимназије.
-Идеја је да чувамо дело Михаила Ђурића кроз тематске радионице наших матураната, јер они имају филозофију као предмет. Желимо да следеће године направимо такмичење у писању есеја посвећено стваралаштву Михаила Ђурића на ком ће учествовати и средњошколци из Србије. Рељеф ће бити део ходника сећања и поноса у Шабачкој гимназији, који је установљен поводом 150 година постојања школе. Ходник чува успомену на познате ученике Шабачке гиманзије, којима се од данас придружује и Михаило Ђурић, истакла је Маријана Исаковић.
Јовица Тркуља, професор на Правном факултету у Београду, рекао је да подржава напоре Града Шапца који тежи очува успомену на интелектуалце који су прославили Шабац и Србију.
-Част ми је што сам данас у име Правног факултета поклонио Шабачкој гимназији 12 томова списа Миахила Ђурића. Његове књиге су најбољи мост који спаја њега и генерација које долазе, казао је Тркуља.
„Дан Михаила Ђурића“ биће завршен предавањима у Шабачкој гимназији која ће одржати проф. др Илија Маричић и проф. др Јовица Тркуља, као и књижевном вечери у Библиотеци шабачкој.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Август
02.

Мишарске свечаности

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
19. Фебруар 2019.

Обавештење пореске службе

Пореска служба Градске управе града Шапца обавештава грађане да је 14. фебруар 2018. године рок за уплату обавезе за први квартал годишњег пореза на имовину. Пореска служба позива грађане да измире сва заостала ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'