Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Откривен споменик
настрадалим шабачким новинарима

09. Октобар Откривен споменик <br> настрадалим шабачким новинарима
Испред зграде у којој се налазе Глас Подриња, РТВ Шабац и Дописништво РТС-а, данас је откривен споменик настрадалој екипи шабачког Дописништва РТС-а. 9. октобра 1991. године, на данашњи дан, на Банији је погинула новинарска екипа коју су чинили уредник и новинар Зоран Амиџић, сниматељ Бора Петровић, асистент Дејан Милићевић и уредник у Радио Шапцу Сретан Илић. Убијени су из заседе, а за тај злочин и после 27 година нико није одговарао.
У Кварту сећања, у улици која од априла ове године носи њихова имена, окупили су се чланови породица, колеге и пријатељи, представници Града Шапца на челу са градоначелником Небојшом Зеленовићем и дародавац Слободан Павловић. Они су одали пошту људима који су својој професији дали оно највредније - живот.
Обраћајући се окупљенима Тања Димитрић Мијаиловић, уредница Дописништва РТС-а у Шапцу, рекла је да нико не може да врати време или утиче на догађаје, али да сви заједно можемо да учинимо да настрадале колеге остану за незаборав.
-За незаборав за оне који су били узор професије, који су оставили печат у овом граду и нама утрли медијски пут. За сваки дуг кажемо да има нека ограничења, а овај наш дуг њима је немерљив. Ово није наш дуг, већ заједничка жеља свих нас шабачких новинара да оставимо траг управо овде одакле су и полазили на своје терене, одакле су нажалост кренули и на свој последњи терен. Зато је ово новинарски кварт сећања, залог професије за незаборав, истакла је Тања Димитрић Мијаиловић.
Слободан Павловић, који је поклонио споменик, рекао је да је прошло чак 27 година од када су настрадали чланови шабачке новинарске екипе, али да сећање на њих траје и данас. Он је подсетио на добру сарадњу са Дописништвом РТС-а у Шапцу и казао да је поклон споменик најмање што су он и његова супруга могли да донирају како би се очувала успомена на настрадале.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић захвалио се свим новинарима у Шапцу који су покренули иницијативу да се у улици у којој се налази неколико медија постави споменик колегама који су настрадали на радном задатку.
-Чини ми се да данас сви заборављају колико је новинарска професија важна и колико је њихов посао важан за наше друштво. Многи Шапчани су ме питали зашто споменик није раније постављен, а ја нисам имао одговор на њихово питање. Захваљујући ангажованости новинара данас ова улица носи назив по погинулим колегама и од данас и споменик се налази овде, подвукао је Зеленовић.
У име породица настрадалих обратио се Огњен Амиџић, син Зорана Амиџића и напоменуо да је тешко сабрати утиске на данашњи дан и датум који ће остати урезан у животима њихових породицама.
-Захвални смо колегама новинараима и Граду Шапцу што их нису забравили. Улица је понела њихово име, споменик је баш испред телевизије а то је потврда да нису заборављени. Свим члановима наше четири породице је драго због тога. Само ми је жао што починиоци овог злочина нису ухваћени ни после 27 година, казао је Амиџић.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Јул
10.

Забрана саобраћаја у Карађорђевој и Занатлијској

Због извођења радова на реконструкцији пута у Улици Карађорђева у ...

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
23. Август 2019.

Реконструкција водоводне мреже у Кнеза Лазара

У понедељак 26. августа почеће реконструкција водоводне мреже у улици Кнеза Лазара у делу ближем Карађорђевој улици. Због реконструкције биће уведена забрана паркирања у ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'