Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Осликан мурал посвећен успомени на Миомира Грујића Флеку

16. Октобар Осликан мурал посвећен успомени на Миомира Грујића Флеку


Негујући успомену на Миомира Грујића Флеку, једну од незаобилазних фигура шабачке и београдске прогресивне сцене осамдесетих и деведесетих година 20. века, данас је у Шапцу представљен нов мурал, посвећен његовом лику и делу.
Игор Марсенић, члан Градског већа града Шапца задужен за културу, истакао је да Шабац, на овај начин, стаје раме уз раме са Београдом, Новим Садом и Зрењанином, који су своје јавне просторе именовали по великанима популарне културе, попут Милана Младеновића и Владе Дивљана.
-Иако су то велики уметници, нисмо имали потребу да наш јавни простор назовемо по некоме са стране, пошто имамо Флеку, Шапчанина који је позната личност алтернативне културе са краја 20. века. Посебно нас је инспирисала једна Флекина позната фраза: „Ко тебе ауторитетом, ти њега идентитетом“. Град Шабац има јасан идентитет, ово је град савремене уметности и живота, напоменуо је Марсенић.
Према речима Катарине Јанковић Поповић из шабачког Културног центра, ово је почетак акције којом се одаје почаст познатом Шапчанину. Она је казала да је осликавање пролаза у центру града први део пројекта, а да је у плану и Изложба сликарских радова Миомира Грујића Флеке, која ће бити постављена у Народном музеју у Шапцу и Мултимедијална поставка „Флека: Звук Знак Зрак“ у галерији Културног центра.
Млади шабачки уметник Ђурађ Стевановић, имао је, како каже част и задовољство да ослика мурал посвећен Флеки. Он је рекао да му је увек задовољство када кроз своју уметност остави траг у граду.
Миомир Грујић Флека је рођен у Шапцу 1954. године и један је од оснивача Завичајног клуба студената који се нелазио у Дому омладине, садашњем Културном центру. Клуб „Рупа“, у ком је Флека био програмски уредник свих културних садржаја, данас носи његово име. Творац је и програмски директор клуба „Академија“ у Београду. Током деведесетих година, као аутор емисије „Шишмиш“ на радио Б92, Флека постаје заштитни знак београдске „underground“ сцене. Аутор је мултимедијалних пројеката „Урбазона“ и „Троторок“.
Миомир Грујић Флека био је магистар сликарства и мултидициплинарни уметник чија је уметничка пракса заступљена у свим важним историјама савремене уметности постјугословенског простора.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Август
02.

Мишарске свечаности

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
11. Јул 2018.

Радови у улици Жике Поповића

Предузеће за Телекомуникације „ТЕЛЕКОМ СРБИЈА“ а.д. Извршна јединица Шабац врши раскопавање површине јавне намене у Шапцу, у улици Жике Поповића у близини грађевински ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'