Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Одборници потписали петицију за утврђивање чињеница о стању локалне демократије у Србији

13. Јун Одборници потписали петицију за утврђивање чињеница о стању локалне демократије у Србији
У склопу иницијативе општина Параћин и Чајетина и Града Шапца, да се позове Конгрес локалних и регионалних власти Савета Европе, да у оквиру својих надлежности организује мисију за утврђивање чињеница о стању локалне демократије у Србији, данас су у Градској кући одборници Скупштине града Шапца потписивали петицију којом се поткрепљују докази о притисцима активиста Српске напредне странке на легитимно изабране представнике грађана.
То је део заједничке акције чији је циљ да докаже кршење основних принципа слободе, људских права, владавине права и локалне демократије у Србији, пред органима Савета Европе 28. јуна у Истанбулу.
Удружене опозиционе локалне самоуправе
- Ми у Шапцу, једином слободном граду у Србији, врло добро знамо како изгледа бити опозиција актуелном режиму и зато драге воље потписујемо петицију да се позове Конгрес локалних и регионалних власти Савета Европе да у оквиру својих надлежности организује мисију за утврђивање чињеница о стању локалне демократије у Србији, рекла је Јелена Лазић, одборница у Скупштини града Шапца.
Она сматра да је важно да се опозиционе локалне самоуправе удруже у борби против актуелне власти и сигурна је да ће након наредног изборног циклуса бити далеко више слободних општина и градова.
- Ситуација показује да оно о чему ми у Шапцу говоримо виде и грађани широм Србије и то има одјека, закључила је одборница Јелена Лазић.
Одолевање притисцима и уценама
Иван Туфегџић, одборник у Скупштини града Шапца, сматра да је иницијатива општина Параћин и Чајетина и Града Шапца важна и ради заштите одборника који трпе сталне притиске активиста Српске напредне странке и наводи лично искуство.
- Осетио сам то на својој кожи. Осам и по година сам био запослен у једној републичкој установи и када сам постао одборник уследили су притисци да променим политичко опредељење и пређем на супротну страну. Наравно да нисам пристао на то, а резултат мог одбијања притисака СНС-а је чињеница да више не радим у тој установи. О томе сам детаљно говорио за говорницом Скупштине града Шапца на претходној седници. Притисци се настављају али ми опстајемо и боримо се за бољи Шабац и сигурнију будућност нас и наше деце, поручио је одборник Иван Туфегџић.
Гушење демократије у локалним самоуправама
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић говорио је о озбиљним проблемима локалне самоуправе у раду са државним органима и значају петиције одборника.
- Притисци Српске напредне странке на једини опозициони град и две опозиционе општине у Србији не могу се више поднети. Општина Параћин је покренула иницијативу који се придружио Град Шабац. Упутили смо писмо Савету Европе, а проблеме ћемо образлагати 28. јуна у Истанбулу. Петиција одборника Скупштине града Шапца али и свих одборника у Србији незадовољних начином функционисања локалне самоуправе и остваривања демократије у њима, притисци на одборнике и злоупотреба медија, биће тема Савета Европе и ја очекујем упућивање мисије у Србију са задатком да утврди чињенично стање на терену које је катастрофално. О свему томе имамо доказе и прикупљамо нове, навео је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Август
02.

Мишарске свечаности

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
10. Јануар 2019.

Радови у улици Николе Пашића

ЈКП Топлана-Шабац врши раскопавање површине јавне намене у Шапцу, у улици Николе Пaшића број 22 ради прикључка објектата на диструбутивну гасну мрежу у периоду од 15. јануара до 30. априла 2019. године, обавезу да раскопану ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'