Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Одборници потписали петицију за утврђивање чињеница о стању локалне демократије у Србији

13. Јун Одборници потписали петицију за утврђивање чињеница о стању локалне демократије у Србији
У склопу иницијативе општина Параћин и Чајетина и Града Шапца, да се позове Конгрес локалних и регионалних власти Савета Европе, да у оквиру својих надлежности организује мисију за утврђивање чињеница о стању локалне демократије у Србији, данас су у Градској кући одборници Скупштине града Шапца потписивали петицију којом се поткрепљују докази о притисцима активиста Српске напредне странке на легитимно изабране представнике грађана.
То је део заједничке акције чији је циљ да докаже кршење основних принципа слободе, људских права, владавине права и локалне демократије у Србији, пред органима Савета Европе 28. јуна у Истанбулу.
Удружене опозиционе локалне самоуправе
- Ми у Шапцу, једином слободном граду у Србији, врло добро знамо како изгледа бити опозиција актуелном режиму и зато драге воље потписујемо петицију да се позове Конгрес локалних и регионалних власти Савета Европе да у оквиру својих надлежности организује мисију за утврђивање чињеница о стању локалне демократије у Србији, рекла је Јелена Лазић, одборница у Скупштини града Шапца.
Она сматра да је важно да се опозиционе локалне самоуправе удруже у борби против актуелне власти и сигурна је да ће након наредног изборног циклуса бити далеко више слободних општина и градова.
- Ситуација показује да оно о чему ми у Шапцу говоримо виде и грађани широм Србије и то има одјека, закључила је одборница Јелена Лазић.
Одолевање притисцима и уценама
Иван Туфегџић, одборник у Скупштини града Шапца, сматра да је иницијатива општина Параћин и Чајетина и Града Шапца важна и ради заштите одборника који трпе сталне притиске активиста Српске напредне странке и наводи лично искуство.
- Осетио сам то на својој кожи. Осам и по година сам био запослен у једној републичкој установи и када сам постао одборник уследили су притисци да променим политичко опредељење и пређем на супротну страну. Наравно да нисам пристао на то, а резултат мог одбијања притисака СНС-а је чињеница да више не радим у тој установи. О томе сам детаљно говорио за говорницом Скупштине града Шапца на претходној седници. Притисци се настављају али ми опстајемо и боримо се за бољи Шабац и сигурнију будућност нас и наше деце, поручио је одборник Иван Туфегџић.
Гушење демократије у локалним самоуправама
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић говорио је о озбиљним проблемима локалне самоуправе у раду са државним органима и значају петиције одборника.
- Притисци Српске напредне странке на једини опозициони град и две опозиционе општине у Србији не могу се више поднети. Општина Параћин је покренула иницијативу који се придружио Град Шабац. Упутили смо писмо Савету Европе, а проблеме ћемо образлагати 28. јуна у Истанбулу. Петиција одборника Скупштине града Шапца али и свих одборника у Србији незадовољних начином функционисања локалне самоуправе и остваривања демократије у њима, притисци на одборнике и злоупотреба медија, биће тема Савета Европе и ја очекујем упућивање мисије у Србију са задатком да утврди чињенично стање на терену које је катастрофално. О свему томе имамо доказе и прикупљамо нове, навео је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Август
02.

Мишарске свечаности

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
24. Април 2019.

Радови у Алексе Шантића

Одељење за инспекцијске и комунално-стамбене послове, обавештава грађане да ће ЈКП „Водовод-Шабац“ вршити раскопавање површине јавне намене у Шапцу, у улици Алексе Шантића ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'