Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Новим независним истраживањем утврђено
загађење ваздуха у Шапцу

25. Новембар Новим независним истраживањем утврђено <br> загађење ваздуха у Шапцу
Анализе квалитета ваздуха у граду, које је у октобру обавила овлашћена установа Институт заштите на раду Нови Сад, показале су да у Шапцу постоји загађење ваздуха, саопштио је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић на данашњој конференцији за новинаре и најавио конкретне мере како би се спречила још неповољнија ситуација.

Он је тренутну ситуацију описао као деликатну јер према подацима републичких органа и служби загађења нема, а нови подаци указују на супротно. При том, компаније у Источној индустријској зони, одакле загађење долази, имају сва потребна документа о поштовању прописа.

Град мора да реагује иако то није његова надлежност

- Обавићемо разговоре са сваком од компанија, које јесу социјално одговорне и воде рачуна о перспективи свог бизниса. А те перспективе нема ако грађани који живе у тој средини нису задовољни. Зато морају бити испуњени сви параметри заштите животне средине. О свим разговорима и договорима одмах ћемо обавестити јавност. Не сме ништа да се крије, све мора да буде јасно и сама чињеница да смо урадили ове анализе показује да водимо рачуна о томе да град има стабилан развој у ком ће заштита животне средине бити један од главних темеља. Очекујем да се у врло кратком року сваки извор загађења санира и да свака компанија предузме неопходне мере да бисмо квалитет ваздуха довели на ниво из претходних година. Иако ово није у надлежности града, ми смо дужни да реагујемо јер је реч о јавном интересу, о здрављу грађана, истакао је градоначелник.

Оливера Кикановић, инспекторка за заштиту животне средине Градске управе града Шапца, објаснила је да је мерење овлашћене институције из Новог Сада почело 14. октобра ради утврђивања специфичних параметара у ваздуху.

Минстарство сврстало Шабац у зелене градове, мерења говоре супротно

- Мерење је трајало осам дана и утврђено је да амонијак, прашкасте материје, арсен и бензопирен прелазе граничне вредности. Граничне вредности прешао је и флуороводоник на Ватрогасном дому, што је налаз Завода за јавно здравље 18. 20. и 21. новембра. Град ће предузети све мере и пратиће се вредности флуороводоника на две локације у граду: Аутобуској станици и Бенској Бари у трајању од 30 дана, навела је инспекторка Кикановић.

Градоначелник је подсетио да нове спроведене анализе нису у надлежности града али су ради јавног интереса биле неопходне. Истраживање је иначе спроведено тако да за поступак нико није знао јер се желело потпуно независно и тачно мерење на које нико није могао да утиче.

- Мерења су трајала осам дана, а за релевантност података потребно је минимум 51 дан. Али ово је сасвим довољно да се укључимо у решавање проблема и кажемо грађанима да не треба да се брину јер се ово мора решити. Обавестили смо све републичке органе о подацима и направићемо мали акциони план како да се ово реши у кратком року, најавио је градоначелник и указао на чињеницу да је Министарство заштите животне средине Шабац сврстало у зелене градове а подаци показују да је загађење евидентно.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Јул
10.

Забрана саобраћаја у Карађорђевој и Занатлијској

Због извођења радова на реконструкцији пута у Улици Карађорђева у ...

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
16. Март 2020.

Забрањен саобраћај у Улици Милутина Бојића

Обавештавамо грађане да ће бити забрањен саобраћај у Улици Милутина Бојића у Шапцу, од раскрснице са Улицом Војислава Илића до раскрснице са Улицом Леонарда Да Винчија, у ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'