Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

НЕПРИСТАЈАЊЕ НА ТРИЈУМФ ПАЛАНКЕ У СРБИЈИ:
Промоција Сабраних дела
Радомира Константиновића

25. Април НЕПРИСТАЈАЊЕ НА ТРИЈУМФ ПАЛАНКЕ У СРБИЈИ: <br> Промоција Сабраних дела <br> Радомира Константиновића
Синоћ је у Музеју шабачких Јевреја у Шапцу одржана прва промоција Сабраних дела Радомира Константиновића које је штампала Фондација Станислав Винавер у сарадњи са Дан Графом.
Прво коло Сабраних дела приредио је проф. Гојко Тешић са ћерком Ивом Тешић, а чине га књиге “О једном ћутању”, “Бекет и други”, “Неисписано време”, “Декартова смрт”, “Величина и проклетство”.
Слободан Илић, председник Фондације “Станислав Винавер”, истакао је да штампање сабраних дела Радомира Константиновића представља исправљање неправде која је нанета сузбијањем вредности и значаја његовог рада.
-Непристајањем на тријумф паланке у Србији, Фондација даје допринос и јасно поручује – “молим вас не седите скрштених руку”. Објављивање дела је значајан допринос за модерну државу и нормално друштво и позивамо грађане да нас на том путу прате, рекао је Илић.
Од првих пет објављених књига, према речима проф. Тешића три су потпуно нове, а дела су мање позната широј јавности. У највећој мери била су објављивана у часописима, а сада су сабрана на једном месту и лако доступна читалачкој публици.
-Не само да је реч о једном откровењу интелектуалца који је био повучен, посвећен и својој култури и модерној традицији у највећем значењу те речи, објављивање дела је велики тренутак српске културе, подвукао је професор Гојко Тешић.
Он је додао да је “ово тренутак европске културе у Шапцу”, а за дело “Филозофија паланке” да је “једно од најобухватнијих читања нас самих од Светог Саве до данас”.
-Није случајно што је промоција Сабраних дела почела из Шапца. Овај град је тренутно најважније жариште модерне српске културе. У Шапцу се последњих година дешавају чудесне ствари, рекао је проф. Гојко Тешић на промоцији у Музеју шабачких Јевреја.
Говорећи о повезаности Радомира Константиновића и Шапчана он је истакао његову везу са Лазом К. Лазаревићем ког је окарактерисао као “неког ко је тражио душу српској култури и коме се увек треба враћати”.
Писац и новинар Радивој Цветићанин подсетио је на блиске додире Константиновића са Станиславом Винавером и Оскаром Давичом.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић истакао је да је Шабац један од ретких градова у Србији који има своју фондацију.
-Чињеница да смо издали дела Радомира Константиновића показује да смо озбиљно искорачили у промоцији стваралаштва и враћања Србије на онај пут којим треба да иде. Радомир Константиновић кроз своја дела показује да Србија може да буде снажна, да буде јака и да буде модерна и да буде потпуно другачија од оног што је данас, рекао је градоначелник.
Промоцији је присуствовао и карикатуриста Предраг Кораксић Коракс који је дошао у Шабац посебно због ове прилике.
-Осећао сам потребу да дођем. Познавао сам Радомира Константиновића, додуше касно смо се упознали, десетак година пре него што је умро. Али били смо повезани, он је волео моје карикатуре, ја сам волео оно што он пише, рекао је карикатуриста Предраг Кораксић Коракс.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Јул
10.

Забрана саобраћаја у Карађорђевој и Занатлијској

Због извођења радова на реконструкцији пута у Улици Карађорђева у ...

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
16. Март 2020.

Забрањен саобраћај у Улици Милутина Бојића

Обавештавамо грађане да ће бити забрањен саобраћај у Улици Милутина Бојића у Шапцу, од раскрснице са Улицом Војислава Илића до раскрснице са Улицом Леонарда Да Винчија, у ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'