Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Немања Пајић: локално партнерство за запошљавање – ефикасан одговор на потребе привреде и проблем незапослености

24. Децембар Немања Пајић: локално партнерство за запошљавање – ефикасан одговор на потребе привреде и проблем незапослености
Председник Скупштине града Немања Пајић, који је и председник Комисије за праћење инвестиција, као и Локалног савета за запошљавање, на данашњој конференцији за новинаре Привредног савета навео је да Комисија на недељном нивоу прати све потребе инвеститора, и до сада је имала 228 седница.

Град ефикасан сервис привреде и грађана

- Комисија за праћење инвестиција прати све параметре којима задржавамо сертификат локалне самоуправе са повољним пословним окружењем, као и израду стратешких докумената, акционих планова и имплементацију стратегија. Управо зато је Шабац град са повољним пословним окружењем и управо зато смо добитници награда и признања референтних установа. Али наше највеће признање је број нових фирми у граду, повећање броја радних места и смањење незапослености. То су резултати којима се поносимо, истакао је Пајић и навео да су сталне теме и како да људи лакше дођу до посла, како да стекну нове вештине, да буду обученији и конкурентнији на тржишту радне снаге, што аутоматски значи веће зараде.

Он је објаснио да је рад Привредног савета и Локалног савета за запошљавање спојен, јер је неопходно да на седницама Савета за запошљавање буду и привредници и кажу које су њихове потребе. Тако је направљено локално партнерство за запошљавање – ефикасан одговор на потребе привреде и проблем незапослености.

Плански и стратешки приступ

- У Србији ће бити све више потребе за обученом радном снагом и ми на томе радимо већ дуже време. У Шапцу је тако отворен центар за обуку, као план европског пројекта SEED STEP II, из чега је произишао важан стратешки документ „Стратегија развоја људских ресурса“. Овај документ предвиђа и рад тренинг центра, који је добио и одређене акредитације као и статус оператора активности образовања одраслих. Агенција за квалификације одобрила је сертификацију за три обуке: основну информатичку, рад на 3Д штампачима и оператор на CNC машинама, чиме излазимо у сусрет привреди јер се већ постојећи радници могу бесплатно обучавати. Најважније је ипак то што сви они који траже посао, на овим курсевима могу потпуно бесплатно да се обуче и стекну нове вештине, нагласио је Немања Пајић.

Како је председник Комисије за праћење инвестиција истакао, управо се кроз Стратегију развоја људских ресурса и тренинг центар град припремио за коришћење европских фондова. Наиме, Европски социјални фонд за Западни Балкан од 2021. до 2027. године има буџет од 100 милијарди евра, од чега је за Србију опредељено 200 милиона евра.

- Локалне самоуправе морају бити способне да повуку та средства и ми се у Шапцу управо кроз стратешки документ и тренинг центар квалификујемо за то. У оквиру Фонда посебно су занимљиви иницијатива за запошљавање младих и програм за запошљавање и социјалне иновације, а посебан акценат биће на социјалном предузетништву, навео је Немања Пајић.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Јул
10.

Забрана саобраћаја у Карађорђевој и Занатлијској

Због извођења радова на реконструкцији пута у Улици Карађорђева у ...

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
16. Март 2020.

Забрањен саобраћај у Улици Милутина Бојића

Обавештавамо грађане да ће бити забрањен саобраћај у Улици Милутина Бојића у Шапцу, од раскрснице са Улицом Војислава Илића до раскрснице са Улицом Леонарда Да Винчија, у ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'