Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Нема критеријума за поделу новца из републичког буџета

30. Мај Нема критеријума за поделу новца из републичког буџета
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић придружио се оценама стања локалне демократије председника општина Параћин и Чајетина Саше Пауновића и Милана Стаматовића на данашњем састанку у Шапцу о иницијативи да се позове Конгрес локалних и регионалних власти Савета Европе, да у оквиру својих надлежности организује мисију за утврђивање чињеница о стању локалне демократије у Србији.
- У Граду Шапцу смо апсолутно незадовољни начином на који се новац дели локалним самоуправама и то знају представници Савета Европе јер смо их ми раније о томе обавештавали. Граду Шапцу је од 2012. године умањен трансфер за један милион евра. Сваке године Град Шабац само на умањеном трансферу изгуби један милион евра. У исто време локалне самоуправе у комшилуку, које су промениле страну и чији су лидери ушли у Српску напредну странку (СНС), добијају дупло веће износе на име трансфера из буџета Републике Србије. То није ничији лични новац већ новац грађана Србије. Град Шабац је оштећен и тиме што сваке године у републички буџет уплати више од 500 хиљада евра на име десет одсто свих зарада које се исплате на територији града Шапца. То је све укупно скоро девет милиона евра. Када се на то дода оно што је заробљено од имовине града Шапца у Министарству грађевине, а то је један милион евра за базен и два и по милиона евра имовине Зорка Холдинга, долазимо до закључка да у буџету града Шапца недостаје 12 милиона евра. То би завршило у инфраструктури, путевима, водоводу, канализацији и свеукупном развоју града. Ми тај новац немамо али и поред свих опструкција и притисака, Град Шабац се спрема за нови инвестициони циклус. Када се сабере сав новац који је држава узела од локалних самоуправа, долази се до скоро две милијарде динара које су требале да буду уложене у локалну инфраструктуру. А нису, него су уложене у апаратуру СНС-а која треба да доноси нове гласове. Против тога се ми бормо и захтевам да се тај новац врати буџетима локалним самоуправа, поручио је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
Он је такође истакао да оно што се очекује и што ће бити изнето пред Савет Европе је жеља за нормалношћу, да се људи у Србији осећају добро, а то је у тренутним околностима немогуће и зато ће наведени проблеми бити изложени Савету Европе на конференцији у Истанбулу.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Август
02.

Мишарске свечаности

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
10. Децембар 2018.

Радови у Улици кнеза Милоша

ЈКП „Топлана-Шабац“ врши раскопавање површине јавне намене у Шапцу у Улици кнеза Милоша непосредно иза шахта, наспрам стамбеног објекта Краља Драгутина број 1. ради санације ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'