Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Миња Богавац на челу Шабачког позоришта

04. Јул Миња Богавац на челу Шабачког позоришта
На данашњој, 23. седници Скупштине града Шапца, за директорку Шабачког позоришта изабрана је Милена Миња Богавац, списатељица, драматуршкиња, редитељка, сценариста, песникиња.
-Верујем да култура мора да буде критичка, верујем да је то њена основна дужност, али и да она чува све оне приче које баштинимо у колективном сећању. Волела бих да Шабачко позориште буде место на коме се сви често срећемо, на коме расправљамо приче које су важне, прво за локалну заједницу, а затим и шире, приче са локалним темама али универзалним значењима, поручила је Миња Богавац одборницима у Скупштини града Шапца.
Она је представила свој програм и рекла да је Шабачко позориште једно од најугледнијих у Србији и да тај достигнути стандард никако не би требало да се умањује, али и да Шабачко позориште може да буде пример иновативног приступа.
-Можемо позориште да учинимо мобилнијим, отворенијим за уметничке праксе које долазе са независне сцене и отвореније за савремену естетику. Позориште мора да буде живо, да прича приче које причамо сви ми, мора да буде место окупљања свих нас, казала је Богавац.
Према њеним уверењима, позориште треба да буде централна тачка у једном друштву.
-Верујем да је позориште веома важно место за заједницу, позориште никад не настаје у вакуму, оно је централна тачка у једном друштву. Када то кажем не мислим да је позориште кућа свих нас, него трг, простор који увек мора да буде отворен. За почетак можемо да покушамо да причамо локалне приче. Чини ми се да ће за Шабац то бити корисно као повратак заједници и њеним вредностима, али ће бити корисно и за мене да се упознам са овим градом, истакла је Милена Богавац.
Она је сликовито објаснила улогу културе у заједници.
-Увек верујем да култури припада место које припада купатилу у стану и да ту треба поштено да се изрибамо да не бисмо после умирали од болести прљавих руку, речи су Миње Боговац.
Нови вршилац дужности Шабачког позоришта, Миња Боговац, је добитник Стеријине награде 2018 за комад “Јами дистрикт”, награда “Борислав Михајловић – Михиз” за драмско стваралаштво, “Јосип Кулунџић” за “изузетан успех у области позоришта”, две годишње награде Малог позоришта “Душко Радовић”, награде “Анђелка Михић” за уметничко дело које се користи феминистичким теоријама и неколико других.
Води позоришну трупу “Драма Ментал Студио” која је реализовала више од педесет уметничких пројеката, а независно од рада трупе Миња Боговац сарађује са бројним редитељима, уметницима, институцијама и организацијама међу којима су: Битеф, Битеф театар, Центар Е8, Рефлектор театар, Пер, Арт, , Форум за нови плес Српског народног позоришта и друге. Кооснивачица је независне позоришне трупе Рефлектор театар у оквиру које ради као драматуршкиња и редитељка.
Од 2001. године ради у организацији Битефа, на овом фестивалу добила је признање за Полифону ауторку. Од 2016. чланица је Управног одбора Битеф фестивала.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Август
02.

Мишарске свечаности

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
14. Новембар 2018.

Водовод изводи радове на Цветном тргу

Градска управа Града Шапца - Одељење за инспекцијске и комунално-стамбене послове, обавештава грађане да ће ЈКП „Водовод-Шабац“, Шабац, вршити раскопавање површине јавне ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'