Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Мештани Штитара: Не спавамо мирно од када смо чули да аутопут иде преко наших кућа

22. Октобар Мештани Штитара: Не спавамо мирно од када смо чули да аутопут иде преко наших кућа
Хиљаду и сто мештана Штитара потписало је петицију којом се противи презентованој траси будућег аутопута јер она предвиђа рушење више од 30 домаћинстава у овом селу.
Они истичу да нису против изградње аутопута али траже да буду саслушани и да се пронађе алтернативна траса.
Драган Терзић, преко чије куће је нацртан аутопут, рекао је медијима данас у Штитару да он нико није питао мештане нити видео терен пре него што је презентован план.

-Ми од 4. јуна не спавамо мирно. Радимо, функционишемо али мирног сна немамо од када смо сазнали да траса аутопута треба да пређе преко наших домаћинстава, која су овде преко стотину година. У мојој кући је тренутно четири генерације. Неко се усудио, нацртао, није дошао на терен ниједног момента, никад нисмо никог видели. Кад су све избушили нама су доставили. Сматрамо да овај пут има алтернативу да обиђе наше домове, да не цепа село. Да не цепа нашу идеју о животу и нашој будућности. Молимо све да седну и да размисле. Пут може да обиђе око села и да нам се не дирају куће, истиче Терзић.

Његов комшија Милета Марковић каже да живе у неизвесности а као додатни проблем наводи и што ће село бити подељено на два дела.

- Живимо у неизвесности, не знамо шта ће и како ће бити. Таман смо ту нешто направили да можемо да живимо, годинама смо стицали, седам-осам генерација је стицало и правило. Скоро сам оформио фарму говеда да од тога може да се живи и да се ради и све то може да падне у воду ако не дође до измене трасе. Ако прође пут ово село ће се поделити на два дела. Много њива ће остати са друге стране пута и мораће да обилазе десетак километара до њива које су на 30 метара од нас, забринут је Марковић.

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић затражио је данас да мештани мачванских села буду саслушани.

-Хиљаду и сто мештана Штитара је потписало петицију. То не значи да се мештани Штитара противе изградњи аутопута нити вези између Лознице, Шапца и Руме. Напротив. Ми од почетка инсистирамо да они пројекти који су до сада већ готови буду израђени. Ја подсећам већ неколико година да пројекат за трасу аутопута од Руме до Шапца већ постоји и могао би сутра да почне да се ради, али се не ради већ седам година. А сада смо у Штитару да покажемо шта се дешава када се не слушају грађани. Нико не слуша шта кажу мештани Штитара, мештани Слепчевића, Змињака, Дуваништа и свих села кроз која ће проћи будућа траса аутопута. Ми не тражимо много. Тражимо да се људи саслушају, да се чују њихове идеје и њихови предлози и да се саслуша стручни тим Града Шапца који је предложио алтернативну трасу. Ако их не буду послушали, ови људи живе у кућама која су жива, имају земљу коју обрађују, млинове, пластенике, децу која иду у школу. Овде не говоримо о рушењу 32 куће које су напуштене и празне, него о 32 куће у богатој Мачви људи који имају идеју како могу добро да живе заједно са својом децом. Ми њих морамо саслушати и видети како да се направи нова траса аутопута. Ми нисмо непријатељи аутопута, ми се за њега залажемо али морају се слушати грађани и на основу тога правити пут, рекао је градоначелник.

Мирослав Ђукић из Штитара пита шта ће једној земљи пут ако нема људе и истиче да су домаћинства предвиђена за рушење у власништву вредних људи, узорних домаћина и да такве треба задржати а не рушити.

-Сви смо срећни због брзе саобраћајнице сви схватамо потребу и важност њене изградње и сви смо за, ту нема дилеме, али не можемо да будемо срећни ако се у нашем Штитару руши тридесет и нешто кућа. У време када квалитетан кадар одлази из земље ми рушимо. Заиста се надамо да ће се наћи адекватно решење. Значај путева је огроман, али шта ћете без људи. Можете имати најбоље путеве али најбитнији су људи. Нас не итересује политика само тражимо да здрав разум победи. Ово није кањон Мораче па да кажете мора овим делом, овде мора да има хиљаду решења. Ако желимо да идемо напред морамо да чувамо пољопривреднике, поручио је Ђукић.

Грађани још увек могу поднети примедбе и предлоге, а рок је до 4. новембра. У просторијама ЈП „Инфраструктура“ могу погледати како је замишљен будући аутопут и добити стручну помоћ за састављање примедбе.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Јул
10.

Забрана саобраћаја у Карађорђевој и Занатлијској

Због извођења радова на реконструкцији пута у Улици Карађорђева у ...

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
15. Новембар 2019.

Топлана - радови у улицама Јоце Шапчанина и Касарској

Градска управа Града Шапца - Одељење за инспекцијске и комунално-стамбене послове обавештава грађане да ће ЈКП „Топлана-Шабац“ Шабац вршити раскопавање површине јавне намене ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'