Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Киша пада и у Шапцу
али поплава нема

07. Јун Киша пада и у Шапцу <br> али поплава нема
У београдском Медија центру данас је организована конференција за новинаре на којој говорили представници Града Шапца, на челу са градоначелником Небојшом Зеленовићем. На конференцији су говорили и Јелена Топаловић Петровић, помоћница градоначелника Шапца и Ненад Илић, руководилац у Комуналој полицији.
Тема конференције био је начин на који се Шабац бори против поплава.

-И у Шапцу је падала киша, али поплаве нема. Како је то могуће, запитао је градоначелник на почетку обраћања.

-То је могуће захваљујући једној од најбољих градских инвестиција- прочишћавању водотокова и канала другог реда. Током 2015. и 2016. године очишћено је више од 100 километара канала, на 19 критичних тачака. Друга важна одлука којуу смо донели као локална самоуправа је то што ми смеће износимо са целе територије Шапца, рекао је градоначелник.
- 2014. године воде другог реда су озбиљно претиле да угрозе становништво шабачког краја и оранице, али да је сада, захваљујући интервенцији Града, опасност отклоњена. У поплавама те године било је угрожено око 2700 домаћинстава, а штета је процењена на више од милијарду динара. Након поплава, начињена је велика материјална штета, па смо променили начин размишљања и решили да на личну инцијативу покренемо чишћење канала и водотокова другог реда, исктакао је на конференцији.
-Претходних година Град Шабац је очистио близу 100 километара каналске мреже и водотокова другог реда који су у надлежности локалне самоуправе. У овај посао уложено је више 110 милиона динара. Захваљујући томе нису забележена ни најмања изливања, а пољопривредници немају бојазан од могућих штета, јер су овим послом заштићене и оранице и усеви. Заштита грађана и њихове имовине постао је приоритет локалне самоуправе. И најмања киша у Шапцу правила је проблеме, а оранице шабачких пољопривредника биле су поплављене. Зато смо одлучили да не гледамо у небо и чекамо да ли ће пасти киша, него да заштитимо њихову имовину и омогућимо им да зараде више, рекао је градончелник.

Ненад Илић је рекао да је чишћење канала у 32 месне заједнице, током 2015. и 2016. године, као и сваки посао у почетку наилазио на неповерење мештана ових села.
-Али када је дошао багер, почела је да се развија и свест мештана о томе колико је ова одлука добра, и поверење да им може само позитивно донети. Чисти канали и водотоци су постали приоритет. Након чишћења канала, Град Шабац је увео новину, а на дужност је ступио градски каналџија, особа задужена за контролу каналске мреже и кажњавање несавесних грађана који бацају отпад у канале. Градски каналџија изабран је из редова Комуналне полиције како се не би ширила градска администрација. Раније смо у каналима могли видети много смећа, шпорете, гуме и разни други отпад који су мештани бацали. Чак и делове аутомобила. Данас, поносно можемо да кажемо да видимо да вода без проблема протичe, подвукао је Илић.

Јелена Топаловић Петровић је подсетила на важност комуникације, која је, овом акцијом успостављена са мештанима у 32 месне заједнице у шабачком крају.
-Акција чишћења канала ће бити настављена, а неки од наших суграђана су се сложили са идејом да багери прођу кроз њихове њиве или делове парцела, јер су свесни да је то нешто што се ради за опште добро. А онда, када им њиве и усеви више не плаве, онда почне и да расте цена земљишта које је у њиховом поседу, додала је она.

Зеленовић је закључио да је могуће да у Србији локалне самоуправе раде добре ствари, да раде организовано и да то служи на корист грађана.
Додао је да треба трошити новац паметније и да, како каже, новац треба да служи да грађани од њега имају корист.
Подсетио је да се у Шапцу примењује финансијска контрола и управљања, захваљујући чему сви грађани знају шта раде запослени у локалној самоуправи и за шта се користи новац из буџета.
-Имамо 1.276 запослених у систему града. Ако се упоредимо са другим градовима сличне величине, Лесковац или Панчево у којима има 2400 и 2800 запослених, 1400 запослених више што значи милијарду и 400 милиона више годишње за плате, оценио је Зеленовић.

Градоначелник је подсетио да иако држава Србија Граду Шапцу дугује 30 милиона евра, Град је својим новцем очистио све критичне тачке на водама другог реда.
-Нама је безбедност суграђана и њихове имовине на првом месту, подвукао је Зеленовић.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Јул
10.

Забрана саобраћаја у Карађорђевој и Занатлијској

Због извођења радова на реконструкцији пута у Улици Карађорђева у ...

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
16. Март 2020.

Забрањен саобраћај у Улици Милутина Бојића

Обавештавамо грађане да ће бити забрањен саобраћај у Улици Милутина Бојића у Шапцу, од раскрснице са Улицом Војислава Илића до раскрснице са Улицом Леонарда Да Винчија, у ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'