Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Грушић: Мештани одлучују о заједничком добру

20. Септембар Грушић: Мештани одлучују о заједничком добру
Бушење заједничког дубинског бунара у интересу је свих мештана поцерског села Грушић. Градска одлука, којом се новац од пореза на имовину прикупљен у једној месној заједници враћа том месту на коришћење, даје им прилику да ту идеју спроведу у дело. У Грушићу се до сада у спискове код анкетара уписало више од 55 одсто мештана, вољних да предлажу и гласају о пројектима којима би се поправио квалитет живота у селу.
Данас је са становницима Грушића, у домаћинству Милете Бекића, разговарао градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
Мештани овог поцерског села су подсетили да је ово крај познат по производњи јагоде и разних врста поврћа, а да им је за за даљи развој пољопривредне проиводње потребно боље наводњавање њива.
Јовиша Тешић, пољопривредни произвођач из Грушића, истакао је да је бушење бунара приоритет за село, али да многи произвођачи немају финансијске могућности да сами буше дубинске бунаре. Он је напоменуо да пољопривредници из Грушића воду за своје усеве довозе из Десића и Милошевца, тако да би им бушење заједничког дубинског бунара растеретило део буџета. Он је додао да је следећа идеја око које ће покушати да окупе све мештане села, реконструкција прометног пута између Варне и Грушића.
Јелена Топаловић Петровић, помоћница градоначелника Шапца за укључивање грађана, навела је Грушић као још један од добрих примера како су се становници једне месне заједнице брзо договорили о приоритету. Она је похвалила велики одзив Поцераца да се укључе у одлучивање на шта ће се трошити новац од пореза прикупљеног у њиховим селима и позвала све који се нису уписали у спискове код анкетара, да то ураде. Такође је подсетила да је последњи рок за упис у спискове код анкетара 24 сата пре изјашњавања о предлозима.
Градоначелник Зеленовић је истакао да је Шабац јединствена локална самоуправа јер је једини град у ком о трошењу новца прикупљеног од пореза у селима не одлучују локални функционери, већ народ који је тај порез и платио.
- Ово је права народна воља, а ми у Шапцу бринемо о стварним потребама народа. Показатељ да људи желе да одлучују о свом животу и уређењу својих месних заједница је и велики број уписаних у спискове. Идеја је много, разликују се од села до села, и у томе је права вредност ове одлуке. Оно што сада установимо као правило, у будућности може бити снажан инструмент, јер када људи виде да се њихов новац троши на оно што су они предложили, онда ће сви редовно и плаћати порез, рекао је градоначелник Шапца.
Месна заједница „Грушић“ располазе са 900.848,69 динара.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Август
02.

Мишарске свечаности

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
11. Јул 2018.

Радови у улици Жике Поповића

Предузеће за Телекомуникације „ТЕЛЕКОМ СРБИЈА“ а.д. Извршна јединица Шабац врши раскопавање површине јавне намене у Шапцу, у улици Жике Поповића у близини грађевински ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'