Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Градоначелник: нема бољег живота
док људи не буду одлучивали о томе

14. Децембар Градоначелник: нема бољег живота <br> док људи не буду одлучивали о томе
На панел дискусији одржаној јуче у београдском Дорћол Плацу, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић објаснио је зашто су референдуми, на којима су се грађани непосредно изјашњавали, први пут одржани баш у Шапцу.
-Ми у Шапцу верујемо да када грађанима дате прилику и могућност да слободно одлучују, они доносе најбоље одлуке. Оно што се у Шапцу десило 3. децембра је преседан, и то не само у нашем граду, него у целој Србији. Прилика да грађани на потпуно демократски начин, као што то раде у Швајцарској, одлучују о трошењу буџетског новца је нови начин освајања слободе. Желимо да наша искуства поделимо и да покажемо каква је и одговорност када се слобода узме у своје руке и одлучивање препусти грађанима, поручио је Зеленовић.
Он је додао да се сада у Шапцу зна шта је права народна воља и какве су реалне потребе становника у сеоским и приградским насељима у Шапцу.
-Различите су теме за које су гласали мештани шабачких села и приградских насеља. Од изградње амбуланте и цркве, преко куповине заједничке ваге за мерење или копања заједничког дубинског бунара, до уређења путева и центара села. Све су то лепе и практичне идеје које су потекле од самих грађана. Они су их предложили, они су и гласали. У 24 месне заједнице се одлучивало о средствима од 36 милиона динара. Задовољан сам и одзивом грађана који су 3. децембра решили да изађу на шабачке изборе и дају глас за предлоге који ће поправити квалитет живота у месту у ком живе, рекао је градоначелник Шапца и истакао да је поносан на суграђане и поносан на то што је Шапчанин у време доношења ове историјске одлуке.
Он је подсетио да је формиран озбиљан правни оквир како би се ова одлука реализовала и да су по правилу за предлоге могли да гласају сви пунолетни грађани који су се уписали у списак, али да предлажу пројекте само они који су порез платили, јер је, како је нагласио, тако поштено.
-Нажалост, грађани нису навикли да буду питани и укључени. На почетку процеса, када сам почео да разговарам са мештанима шабачких села, нису сви веровали да ће ова идеја успети. Сада, када смо реализовали први референдум, остаје нам да све што је изгласано буде и урађено у првој половини 2018. године. Зато су сви предлози које за које су грађани гласали уврштени у буџет града за следећу годину. Када грађани виде да је оно што је обећано и реализовано, то ће пробудити нову енергију. Посебно што су ови референдуми били избори на којима се није одлучивало о политичарима или политичким странкама, већ о животним стварима и потребама људи. Право људи да одлучују и узму слободу у своје руке исказано је на нов начин у Шапцу. Очекујем још много добрих идеја, када се следеће године у непосредно одлучивање буде укључило више од 100 хиљада Шапчана у 60 месних заједница, они ће одлучивати о трошењу два милиона евра, закључио је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Август
02.

Мишарске свечаности

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
17. Јун 2019.

Раскопавање тротоара у Улици цара Душана

Одељење за инспекцијске и комунално-стамбене послове обавештава грађане да ће предузећу за телекомуникације „ТЕЛЕКОМ СРБИЈА“ а.д. извршна јединица Шабац, вршити раскопавање ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'