Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Градоначелник: 8. децембра учињен
суштински значајан корак

09. Децембар Градоначелник: 8. децембра учињен<br> суштински значајан корак
- Јучерашњи дан, 8. децембар је важан јер су сви грађани имали право да одлучују о трошењу новца прикупљеног од пореза, поручио је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић на конференцији за новинаре сазваној ради саопштавања резултата процеса директног одлучивања у Шапцу.

Он је нагласио да је природно да одзив грађана није био превелики, имајући у виду да је процес први пут спроведен у граду, али да је суштински учињен значајан корак и да је сигуран да ће у том правцу кренути читава држава.

Буђење града и целе земље

- Велики смо посао урадили на буђењу нашег града али и целе земље. Сваки почетак је тежак и наш први наредни задатак је да наставимо да обавештавамо грађане о спровођењу и значају поступка директног одлучивања. Већ данас крећемо са припремама, рекао је градоначелник Шапца.

Јелена Топаловић Петровић, помоћница градоначелника за укључивање грађана и председница Комисије за спровођење поступка директог одлучивања, саопштила је да је у десет градских месних заједница, где је уписано у списак учесника више од половине тренутно важећег броја редовних бирача, гласало је 4.373 грађанина, што је 14,64 одсто од броја грађана уписаних у списак учесника, односно око 8,5 одсто од укупног броја бирача. Листа предлога пројеката који су изгасани и биће спроведени следеће године, биће објављена током дана, по зваршетку обраде података из сеоских и приградских месних заједница.

- Од 27 обрађених сеоских и приградских месних заједница, просечно је изашло 32, 31 одсто уписаних у списак директног одлучивања, што је 17,5 одсто укупног броја бирача, навела је помоћница градоначелника.

Градоначелник Шапца се захвалио свим грађанима који су јуче учествовали у процесу директног одлучивања.

Од данас припреме за ново одлучивање

- Оно што никада и нигде није било у Србији, десило се јуче у Шапцу. Грађани су имали прилику да непосредно и директно кажу шта је за њих најважније и како желе да потроше свој новац. Ја верујем да је ово пут којим ће кренути цела Србија. Оног тренутка када грађани добију прилику да непосредно одлучују о свом новцу, мења се историјски ток у ком наше друштво функционише, грађани се ослобађају и добијају прилику да мењају свој живот. То је важна порука из нашег града, нагласио је градоначелник Шапца.

Према његовим речима, очигледно је да се велики број суграђана није уписао у списак за гласање, да је велики број њих дошао јуче на своје бирачко место али нису могли да одлучују о предлозима пројеката јер нису били у списку. Такође, значајан број суграђана није био информисан ни о томе шта су предлози у различитим месним заједницама, тако да из тог разлога није изашао на гласање.

- Већ данас улазимо у нов процес у ком је главни задатак да наше грађане информишемо и припремимо ново директно одлучивање наредне године. Чињеница је да је тамо где се процес одлучивања дешава већ трећи пут, просечна излазност 60 одсто. Верујем да ће, када ова пракса буде заживела у граду, учешће и излазност грађана бити далеко већи. Томе ће допринети и млади програмери ангажовани на изради апликације за елетронско пријављивање и гласање, навео је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Јул
10.

Забрана саобраћаја у Карађорђевој и Занатлијској

Због извођења радова на реконструкцији пута у Улици Карађорђева у ...

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
16. Март 2020.

Забрањен саобраћај у Улици Милутина Бојића

Обавештавамо грађане да ће бити забрањен саобраћај у Улици Милутина Бојића у Шапцу, од раскрснице са Улицом Војислава Илића до раскрснице са Улицом Леонарда Да Винчија, у ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'