Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Градоначелник Шапца Латинки Перовић
уручио прво коло
Константиновићевих дела

19. Април Градоначелник Шапца Латинки Перовић <br> уручио прво коло <br> Константиновићевих дела
Као први резултат капиталног пројекта, објављивања сабраних дела Радомира Константиновића у 30 књига, у издању Фондације “Станислав Винавер” из Шапца и Дан Графа из Београда, прво коло од пет књига једног од наших најзначајнијих интелектуалаца, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић јуче је уручио историчарки Латинки Перовић, председници Савета за очување мисаоног наслеђа Радомира Константиновића.

Уредник сабраних дела је проф. др Гојко Тешић, а у првом колу су објављене књиге: роман “Декартова смрт”, “Бекет и други”, есеји и критике о светској књижевности, “Неисписано време” – књижевност философија, уметност, свакодневица, “О једном ћутању” – есеји о модерној српској књижевности 20. века, “Величина и проклетство” – од Доситеја до Скерлића и Матоша.

Небојша Зеленовић се захвалио Латинки Перовић на пријему и том приликом је истакао задовољство јер су у Шапцу створени услови за остваривање значајних пројеката из културе и понос што је то једини град у Србији који за културу издваја седам одсто укупног градског буџета.

Историчарка Латинка Перовић захвалила се на пажњи и жељи градоначелника Шапца да јој лично у Београду, у њеном дому, уручи прво коло објављених књига.
-Оно по чему се мери култура једне земље је и чињеница како се друштво односи према наслеђу врхунских интелектуалаца који су стварали у тој средини. Наравно да је у том смислу објављивање Константиновићевих дела како би оно било доступно јавности, суштинска и капитална ствар. Савет за очување мисаоног наслеђа Радомира Константиновића се брине о томе, али ја честитам на реализацији, у суштини, најважније ствари која јесте, а то је објављивање тог незаобилазног опуса. То је оно највредније што можемо урадити за наше друштво када је Константиновић у питању, истакла је Латинка Перовић.

Сусрет је приредио Покрет Нови опимизам који ће у наредном периоду организовати низ промоција првог кола сабраних дела Радомира Константиновића, које почињу већ следеће седмице управо у Шапцу.
У среду, 24. априла, у Музеју шабачких Јевреја у Шапцу биће уприличена прва промоција пет књига које чине прво коло сабраних дела Радомира Константиновића.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Јул
10.

Забрана саобраћаја у Карађорђевој и Занатлијској

Због извођења радова на реконструкцији пута у Улици Карађорђева у ...

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
10. Децембар 2019.

Водовод - радови у Милоша Поцерца и Сремској

Градска управа Града Шапца - Одељење за инспекцијске и комунално-стамбене послове, обавештава грађане да ће ЈКП „Водовод-Шабац“ Шабац вршити раскопавање површине јавне ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'