Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Градоначелник на Скупштини СКГО:
Неопходно покренути разговор о проблемима
у финансирању локалних самопуправа

27. Новембар Градоначелник на Скупштини СКГО: <br> Неопходно покренути разговор о проблемима<br> у финансирању локалних самопуправа
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић присуствовао је данас 46. скупштини Сталне конференције градова и општина (СКГО) која је одржана у Сава центру у Београду. Овогодишње заседање Скупштине СКГО организовано је уз помоћ програма „Подршка локалним самоуправама на путу ка ЕУ – друга фаза“ који финансира Влада Шведске. Овом приликом обележен је и значајан јубилеј – 65 година постојања и рада СКГО.
Тема данашње Скупштине СКГО била је „Европска будућност локалне самоуправе“.
Градоначелник је истакао да локалне самоуправе у Србији не добијају из републичког буџета новац који им по закону следује.
-Свака локална самоуправа треба да понесе 70 одсто обавеза да би могла Србија, као држава да уђе у Европску унију. Значи да сви ми у локалним самоуправа морамо да будемо способни финансијски и административно и да се поштују сви прописи да би то могло да се деси. То данас није случај. Немамо довољно новца и немамо административни капацитет да се десе промене и да те промене буду тако урађене да можемо да приступимо Европској унији.
Он је указао на чињеницу да је град Шабац у протеклих пет година оштећен за 20 милиона евра.
-Ја сам данас указао и на то како се крши Европска повеља о локалној самоуправи, наш домаћи закон, а онда и како се крши закон о финансирању локалних самоуправа и закон о буџетском систему. То не мучи само град Шабац, ово је проблем који имају све локалне самоуправе у Србији. О томе мора да почне да се разговара. Из буџета Србије 400 милиона евра годишње мора да дође до локалних самоуправа, а стиже само 280 милиона евра, 120 милиона евра се негде изгуби. Тих 120 милиона евра у случају Шапца значи да Шабац сваке године добија 4 милиона евра мање, у протеклих 5 година оштећени смо за 20 милиона евра. Ми на то имамо право у складу са законом о финансирању локалне самоуправе. Замислите Шабац или било који град у Србији који уместо садашњег новца има два или три пута више и шта би све са тим могло да се изгради, поручио је градоначелник Небојша Зеленовић.
Скупштини сталне конференције градова и општина поред представника локалних самоуправа присуствовали су између осталих и амбасадор Европске уније Сем Фабрици, амбасадор Краљевине Шведске Јан Лундин, Амбасадор Швајцарске Конфедерације Филип Ге, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Август
02.

Мишарске свечаности

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
24. Април 2019.

Радови у Алексе Шантића

Одељење за инспекцијске и комунално-стамбене послове, обавештава грађане да ће ЈКП „Водовод-Шабац“ вршити раскопавање површине јавне намене у Шапцу, у улици Алексе Шантића ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'