Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Градоначелник на Скупштини СКГО:
Неопходно покренути разговор о проблемима
у финансирању локалних самопуправа

27. Новембар Градоначелник на Скупштини СКГО: <br> Неопходно покренути разговор о проблемима<br> у финансирању локалних самопуправа
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић присуствовао је данас 46. скупштини Сталне конференције градова и општина (СКГО) која је одржана у Сава центру у Београду. Овогодишње заседање Скупштине СКГО организовано је уз помоћ програма „Подршка локалним самоуправама на путу ка ЕУ – друга фаза“ који финансира Влада Шведске. Овом приликом обележен је и значајан јубилеј – 65 година постојања и рада СКГО.
Тема данашње Скупштине СКГО била је „Европска будућност локалне самоуправе“.
Градоначелник је истакао да локалне самоуправе у Србији не добијају из републичког буџета новац који им по закону следује.
-Свака локална самоуправа треба да понесе 70 одсто обавеза да би могла Србија, као држава да уђе у Европску унију. Значи да сви ми у локалним самоуправа морамо да будемо способни финансијски и административно и да се поштују сви прописи да би то могло да се деси. То данас није случај. Немамо довољно новца и немамо административни капацитет да се десе промене и да те промене буду тако урађене да можемо да приступимо Европској унији.
Он је указао на чињеницу да је град Шабац у протеклих пет година оштећен за 20 милиона евра.
-Ја сам данас указао и на то како се крши Европска повеља о локалној самоуправи, наш домаћи закон, а онда и како се крши закон о финансирању локалних самоуправа и закон о буџетском систему. То не мучи само град Шабац, ово је проблем који имају све локалне самоуправе у Србији. О томе мора да почне да се разговара. Из буџета Србије 400 милиона евра годишње мора да дође до локалних самоуправа, а стиже само 280 милиона евра, 120 милиона евра се негде изгуби. Тих 120 милиона евра у случају Шапца значи да Шабац сваке године добија 4 милиона евра мање, у протеклих 5 година оштећени смо за 20 милиона евра. Ми на то имамо право у складу са законом о финансирању локалне самоуправе. Замислите Шабац или било који град у Србији који уместо садашњег новца има два или три пута више и шта би све са тим могло да се изгради, поручио је градоначелник Небојша Зеленовић.
Скупштини сталне конференције градова и општина поред представника локалних самоуправа присуствовали су између осталих и амбасадор Европске уније Сем Фабрици, амбасадор Краљевине Шведске Јан Лундин, Амбасадор Швајцарске Конфедерације Филип Ге, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Август
02.

Мишарске свечаности

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
10. Јануар 2019.

Радови у улици Николе Пашића

ЈКП Топлана-Шабац врши раскопавање површине јавне намене у Шапцу, у улици Николе Пaшића број 22 ради прикључка објектата на диструбутивну гасну мрежу у периоду од 15. јануара до 30. априла 2019. године, обавезу да раскопану ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'