Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Грађани неће плаћати скупље комуналне услуге да би радници јавних предузећа добили 13. плату

05. Јануар Грађани неће плаћати скупље комуналне услуге да би радници јавних предузећа добили 13. плату
Поводом штрајка упозорења одржаног јутрос у ЈКП „Стари град“, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић на конференцији за новинаре у Градској кући објаснио је зашто неће прихватити захтеве штрајкачког одбора да се запосленима исплати солидарна помоћ, односно 13. плата.
Како је истакао, задатак тима који руководи градом је да грађанима обезбеди најбољу услугу по најнижој цени и на томе ће истрајати. То значи да неће дозволити поскупљење услуга комуналних предузећа да би њихови запослени добили 13. плату. Такви захтеви су нелегитимни, оценио је градоначелник.
Поред председника Скупштине града Немање Пајића и заменика градоначелника Душана Костадиновића, скупу су присуствовали чланови Градског већа, директори градских јавних предузећа и установа и начелници служби у Градској управи.
- Потпуно разумем лоше материјално стање грађана и по томе се Шабац не разликује од било ког дела Србије, али нећу дозволити да терет додатних захтева било кога падне на леђа грађана који већ тешко живе. Сва јавна предузећа на подручју града, односно јавни систем, не дугују никоме ништа па ни запосленима. Зараде су редовне, као и накнаде, путни трошкови и јубиларне награде. То није случај у целој Србији, подсетио је градоначелник Шапца.
Он је упоредио зараде у градским јавним предузећима са зарадама у приватном сектору, образовању и здравству. Тако се чуло да је зарада неквалификованог радника у ЈКП „Стари град“ која износи више од 25.000 динара, најнижа у овом предузећу, али и као таква већа од минималне зараде и плате радника у многим фабрикама у граду. Износач смећа или гробар има плату у рангу медицинске сестре, између 32.000 и 35.000 динара. Перач улица има плату 40.000 динара, што је плата учитељице, а возач плату професора у средњој школи, нешто више од 40.000 динара. Плата шефа пијаце равна је лекарској плати – више 50.000 динара, док помоћник руководиоца сектора погребних услуга зарађује више од 62.000 динара, што је плата лекара специјалисте.
- Сигуран сам да грађани Шапца не желе да им се повећају цене услуга за одношење смећа, испоруку воде и чишћење канализације или за грејање, да би радници ових предузећа примили 13. плату. Јер ако прихватимо да исплатимо две солидарне помоћи које се траже, за 2017. годину 22.600 динара и за текућу 41.800 динара, то би довело до повећања цена услуга. Ја то не могу да дозволим нити било ко од присутних на овом скупу, да тај терет падне на леђа грађана, а не постоји други начин да се захтеви штрајкачког одбора испуне, закључио је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Август
02.

Мишарске свечаности

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
10. Децембар 2018.

Радови у Улици кнеза Милоша

ЈКП „Топлана-Шабац“ врши раскопавање површине јавне намене у Шапцу у Улици кнеза Милоша непосредно иза шахта, наспрам стамбеног објекта Краља Драгутина број 1. ради санације ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'