Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Град Шабац постао члан
организације Европа Ностра

08. Мај Град Шабац постао члан <br> организације  Европа Ностра
Град Шабац је постао придружени члан невладине организације Европа Ностра, најстарије организације за заштиту културне баштине у Европи.
У име града Шапца градоначелник Небојша Зеленовић је потписао Берлински позив на акцију, завршни документ потписан у Берлину, поводом европске године културне баштине. Овај документ је потписао велики број јавних личности, политичара, еминентних уметника и стручњака у области културе. Берлинским позивом на акцију позивају се доносиоци одлука у државама и јединицама локалне самоуправе да култури посвете више пажње и да определе више средстава из свог буџета за културу.

Градоначелник Зеленовић је рекао да му је задовољство што су представници Града имали прилику да генералној секретарки организације Европа Ностра Снешки Квадвлих Михаиловић, на пријему у Градској кући, представе важне градске пројекте из области културе.
-За нас култура није луксуз, за нас је култура насушна потреба. Србија не може бити спасена ако нема културу. Град Шабац чак седам одсто свог буџета улаже у културну стратегију града. Два одсто националног буџета издвојеног за културу може драматично да промени начин на који се одвија живот у нашој држави и на томе ћемо интензивно радити. Данас смо показали и како као град мислимо да треба да изађемо на реку Саву. Желимо да сачувамо нашу традицији, наше приобаље, нашу тврђаву, кроз наш пројекат Савапарк. На тај начин можемо да оплеменимо живот Шапчана. Драго нам је што је Европа Ностра као најважнија европских организација за заштиту културног наслеђа данас у Шапцу, да одавде пошаљемо снажну поруку о важности европских институција и европских вредности, односно како ми видимо Србију у будућности, истакао је Зеленовић.

Снешка Квадвлих Михаиловић, генерална секретарка Организације Европа Ностра, истакла је да је срећна што је Шабац одлучио да постане придружени члан Организације Европа Ностра.
-Ово је најстарија и највећа организација за заштиту културне баштине у Европи, са седиштем у Хагу и с канцеларијом у Бриселу. Лично сам веома срећна што сам могла данас да дођем у Шабац, да се поново сретнем с градоначелником Зеленовићем и да се упознам с читавом екипом града Шапца која ради на развијању културне стратегије. Шабац је спој визије и традиције, што је визија и стратегија и Европа Ностра. Импресионирана сам амбицијом да се овај град повеже с реком, која је драгуљ овог града, као и с тврђавом у којој су корени града. Видела сам читаву серију озбиљних културних институција, тако да могу само да похвалим градоначелника Зеленовића и његову екипу, да их подржим. Надам се да ће Европа Ностра моћи да допринесе саветима, мада овде има пуно знања, како би се сви планови одрадили на највишем европском и светском стандард, рекла је она.

Игор Марсенић, члан Градског већа је на скупу приређеном у Градској кући представио пројекте из области културе у Шапцу, а Ксенија Лукић, архитекта, презентовала је пројекат Савапарка. Директори установа културе у Шапцу говорили су о плановима и идејама за установе на чијем су челу, а затим је генерална секретарка Организације Европа Ностра посетила установе културе у граду.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Јул
10.

Забрана саобраћаја у Карађорђевој и Занатлијској

Због извођења радова на реконструкцији пута у Улици Карађорђева у ...

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
16. Март 2020.

Забрањен саобраћај у Улици Милутина Бојића

Обавештавамо грађане да ће бити забрањен саобраћај у Улици Милутина Бојића у Шапцу, од раскрснице са Улицом Војислава Илића до раскрснице са Улицом Леонарда Да Винчија, у ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'