Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Европски дани јеврејске културе у Шапцу
од 1. до 6. септембра

27. Август Европски дани јеврејске културе у Шапцу<br> од 1. до 6. септембра
- Шабац јесте европски град и то можемо са правом да кажемо, између осталог зато што смо једини град у Србији који учествује у манифестацији „Европски дани јеврејске културе у Шапцу” од 1. до 6. септембра, оценио је Игор Марсенић, члан Градског већа града Шапца, најављујући данас догађај у Музеју шабачких Јевреја.
Он је објаснио да је то једна од најважнијих манифестација у Европи која се бави не само историјом или баштином Јевреја и њиховом културом на тлу Европе, која је добрим делом нестала због познатих чињеница, већ и због тога што је ова манифестација заснована на веома важним темама за савремени свет, а то су отвореност, толеранција и прихватање других идентитета.
Нела Тонковић, директорка Народног музеја у Шапцу, нагласила је да се манифестација одржава у четири установе културе у Шапцу, да, иако је прва, траје чак шест дана и обухвата 15 различитих догађаја - од предавања, научних скупова и радионица до изложби, позоришних представа и концерата.
- Догађај поседује све оно што подразумева комуникацију и лакше упознавање са једном културом. Сви садржаји су отворени, бесплатни и доступни грађанима који желе да сазнају више о јеврејској култури која јесте носила овај град своједобно и формирала неке од његових вредности, рекла је Нела Тонковић.
Представа „Ана Франк: Историјска антибајка за децу и одрасле” Шабачког позоришта биће премијерно изведена трећег дана манифестације „Европски дани јеврејске културе у Шапцу”. Поред тога, то је и дипломски мастер рад шабачке глумице Вање Павловић, у режији Јелене Богавац.
- Прича о Ани Франк јесте врста антибајке, чини ми се најважније у нашој цивилизацији, због њених жанровских карактеристика, бајковита прича у којој изостаје хепиенд. Имали смо велику одговорност према делу, јер када се дотакнете тако велике теме, тако важне личности и толико болне тачке у историји човечанства, уз врло ограничена средства морате да се потрудите да направите озбиљну ауторску екипу иза које стоји озбиљан рад, навела је Милена Миња Богавац, директорка Шабачког позоришта.
Шабац је део мреже од 200 градова широм Евопе који учествује у изузетном догађају посвећеном јеврејској култури. Игор Марсенић позвао је грађане да учествују у манифестацији и чују о заједници која није више међу нама, да чују, између осталог, речи рабина Исака Асиела који ће се прве вечери манифестације обратити у Музеју шабачких Јевреја, што је симболичан чин, да се у згради која је накада била синагога поново чује реч рабина.
- Поносан сам што је у Шапцу могуће организовати овакву манифестацију, што постоје људи, воља и простор за то, и сматрам да су Европски дани јеврејске културе на понос читавом граду, рекао је Марсенић и најавио да ће 3. септембра амбасадорка Израела у Србији Алона Фишер Кам отворити изложбу „Писма Хилде Дајч” у Народном музеју у Шапцу.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Јул
10.

Забрана саобраћаја у Карађорђевој и Занатлијској

Због извођења радова на реконструкцији пута у Улици Карађорђева у ...

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
28. Фебруар 2020.

Топлана - радови у улици Немањиној

Градска управа Града Шапца - Одељење за инспекцијске и комунално-стамбене послове, обавештава грађане да ће ЈКП „Топлана-Шабац“, Шабац, вршити раскопавање површине јавне ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'