Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Доња Румска: Народна воља за добробит села

19. Септембар Доња Румска: Народна воља за добробит села
Мештани села Доња Румска показали су спремност да сами доносе одлуке на шта ће се трошити новац прикупљен од пореза на имовину у њиховој месној заједници. У спискове код анкетара уписало се чак 75 одсто мештана, вољних да се укључе у процес предлагања и гласања о пројектима на које ће потрошити новац.
Ово поцерско село данас је посетио градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и са мештанима разговарао о плановима за уређење села и реализацију градске одлуке о трошењу новца од пореза прикупљеног у сеоским и приградским месним заједницама.
Како истичу мештани и анкетари у овом селу, већ сад су се становници усагласили да је најважнија инвестиција за ову годину уређење пута у насељу Ђерића мала.
Према речима Љиљане Лукић, градске поверенице, Доња Румска је имала веома добар одзив грађана уписаних у спискове. Ово село има близу 200 домаћинстава, а на свом рачуну - 728 хиљада динара.
- Нарочито нам је драго што смо код мештана наишли на јако добар пријем, јер су они расположени да учествују у процесу одлучивања. Углавном су предлагали да се ради део пута, Ђерића мала, који је остао незавршен, без асфалта и уличног светла. Још један предлог око кога се слажу многи становници, је да се уреди сеоско гробље. Млади су, наравно, предлагали да се ради игралиште за спортове, додала је Љиљана Лукић.
Јована Ђерић, студенткиња Филозофског факултета у Новом Саду, рекла је да јој се градска одлука да се новац од пореза троши у месним заједницама у којима је прикупљен одмах допала јер сматра да људи у месту у ком живе најбоље знају своје стварне потребе и доносе најбоље одлуке. Како је истакла, често се из Новог Сада враћа у родну Доњу Румску, па је разговарала са комшијама и усагласили су се да је управо пут у Ђерића мали, насељу у ком живи, један од приоритета.
Јелена Топаловић Петровић, помоћница градоначелника Шапца за укључивање грађана, истакла је да велики број уписаних становника Доње Румске показује да они већ сада знају на шта ће се потрошити новац од пореза у њиховом селу. Она је позвала мештане других села и приградских месних заједница који се нису уписали у спискове да то ураде и дају предлоге за уређење места у којима живе.
Разговор са мештанима Ђерића мале за градоначелника Шапца Небојшу Зеленовића је још једна потврда да људи који живе у једном насељу најбоље знају потребе тог места.
- У овом случају треба да се среди пут у делу села у ком има доста младих, а нарочито деце. Посебно сам поносан што сам сазнао да су се мештани села усагласили да је пут у Ђерића мали приоритет за цело село. То је права народна воља, то смо желели да постигнемо, да се људи договарају и да сами одлучују на шта ће се трошити новац од пореза који су они платили. Наравно да новца нема довољно за све потребе људи, зато је овај начин распоређивања средстава најдемократскији могући. Желимо да суграђани одлучују на референдумимима, као у Швајцарској, закључио је Зеленовић.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Август
02.

Мишарске свечаности

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
11. Јул 2018.

Радови у улици Жике Поповића

Предузеће за Телекомуникације „ТЕЛЕКОМ СРБИЈА“ а.д. Извршна јединица Шабац врши раскопавање површине јавне намене у Шапцу, у улици Жике Поповића у близини грађевински ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'