Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Делегација Шапца у посети Пећи - сарадња у оквиру
SEED пројекта

19. Јун Делегација Шапца у посети Пећи - сарадња у оквиру <br> SEED пројекта
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и председник Скупштине града Шапца Немања Пајић боравили су у Пећи, у оквиру сарадње локалних самоуправа на пројекту „Подршка за развој образовања и запошљавања“ (SEED), који је финансијски подржан од Аустријске агенције за развој. Овим пројектом је омогућена размена искустава у општинама у региону, као и успостављање боље сардње која ће довести до развоја заједница и регија које су учеснице на пројекту.
Посета представника Града Шапца општини Пећ је за циљ имала размену искуства две локалне самоуправе, нарочито у области која подразумева стручно оспосбљавање незапослених да постану конкурентнији на тржишту рада. Делегација Шапца је приликом боравка у Пећи посетила и објекте културног наслеђа тог краја, Пећку патријаршију, Месну заједницу „Гораждевац“, Центар за стручно оспособљавање и Хуманитарну организацију „Руке пуне милости“.

Успостављање сарадње ради подизања квалитета живота у локалним самоуправама
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је приликом посете Пећи рекао да ће заједничко учешће у пројекту „Подршка за развој образовања и запошљавања“ омогућити да регије-партнери на пројекту у својим заједницама помогну младим људима да нађу запослење.
-Говоримо о важном пројекту који је подржала Аустријска развојна агенција. Такође, сарадња на оваквим пројектима помаже градовима и општинама да се упознају, јер Град Шабац и општина Пећ имају сличне свакодневне проблеме. Зато заједно тражимо начине за решавање проблема људи који живе у овим градовима. Важно је да схватимо да се ми и не разликујемо пуно, већ напротив, имамо доста заједничких тема које ће допринети да поправимо инфраструктуру, да учинимо наше локалне самоуправе интересантнијим за нове инвестиције и да подигнемо квалитет живота у граду, рекао је Зеленовић.
Он је напоменуо да је општина Пећ у сличној политичкој ситуацији у каквој је Град Шабац.
-Они су опозиција онима који сада управљају Косовом. Оно у чему смо слични је и то да су и Шабац и Пећ оцењени као добра места за инвестиције. Поред тога разговоре смо проширили и на друге теме: образовање, подршка бизнису, развој пољопривреде и туризма и развој малих и средњих предузећа, додао је градоначелник Шапца и најавио конкретније успостављање односа између шабачких и пећких привредника.
Приликом посете Пећкој патријаршији и Гораздевцу представници Града Шапца уручили су поклоне у виду књига и лаптоп рачунара.
У разговору са мештанима Гораздевца градоначелник Шапца је представио идеју о могућностима за производњу јагоде у пећком крају, што је наишло на позитивне реакције становника месне заједнице који су заинтересовани да се баве овом граном пољопривреде.

Шабац и Пећ градови са сличним потребама
Градоначелник Пећи Газменд Мухађери рекао је да су позвали представнике Града Шапца у посету како би разговарали о пројекту и успоставили сарадњу и у другим областима.
-Шабац и Пећ су градови сличне величине, са истим бројем становника, па су и градови који се сусрећу са сличним проблемима и потребама. То се највише односи на запошљавање, па нам је то и главна тема разговора. Поред тога разговарали смо и о школству и пољопривреди и очекујем да ћемо временом почети да сарађујемо и у другим областима и да продублујемо пријатељске односе између наших народа, истакао је Газменд Мухађери, градоначелник Пећи.

Размена искуства и стицање нових пријатељства
Председник Скупштине града Немања Пајић је напоменуо да је Шабац представљен као пример добре праксе и су партнери из региона препознали ангажовање Градске управе Шапца приликом довођења инвеститора.
-Наш Привредни савет, Савет за запошљавање и друге институције које смо формирали представљамо као примере добре праксе. Драго ми је и што смо поред сарадње на пројекту и размене искуства у вођењу градова стекли и пријатеље у Пећи, пријатеље који размишљају као ми. Очекујем да ће се сарадња прошити и на друге области, јер имамо о чему да причамо и на чему заједно да сарађујемо. Посебно ме радује што се локално руководство једнако односи према свима, јер смо у Гораждевцу од Срба који тамо живе, чули само речи хвале, рекао је Пајић.

Градимо мостове пријатељства између два народа
Др Ислам Хусај, председник Скупштине општине Пећ, рекао је да су почаствовани посетом делегације из Шапца. Он је рекао да су први кораци у успостављању сарадње са Градском управом града Шапца почели пре две године.
-Задовољни смо са овом сарадњом и драго нам је што су нам узвратили посету. Наша делегација је била у посети Шапцу и тамо смо чули много корисних ствари и сазнали неке нове информације које нам могу користити и у нашој општини. Ова сарадња је важна јер се граде мостови између два народа. Желимо да идемо напред, да градимо добре односе и везе, да живимо заједно у миру и благостању. Немамо другог пута сем пута сарадње, а Шабац и Пећ су пример како се то може постићи, рекао је др Ислам Хусај.Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Август
02.

Мишарске свечаности

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
20. Мај 2019.

Раскопавања у улици војводе Мишића

Одељење за инспекцијске и комунално-стамбене послове, обавештава грађане да ће ЈКП „Водовод-Шабац" вршити раскопавање површине јавне намене тротоара од бехатона, у улици ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'