Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Дани роботике у Шапцу
од 19. до 31. маја

17. Мај Дани роботике у Шапцу  <br> од 19. до 31. маја
Први „Дани роботике“ у Шапцу биће одржани од 19. до 31. маја, а манифестацију су данас у Градској кући најавили Игор Марсенић, члан Градског већа задужен за културу, Горан Стојићевић, помоћник градоначелника за образовање, Бојана Завађа, координаторка Стартита и Иван Станић, аутор изложбе “Рођење хуманоидне роботике” која ће бити представљена у Народном музеју.
Према речима Игора Марсенића, Шабац је град познат по иновативном духу и тежњи да све новине учини доступним грађанима.
-Свака тема која има везе са иновативношћу може се повезати са нашим градом, па ће тако и „Дани роботике“ бити први пут организовани у Шапцу. Захваљујући изузетној изложби „Рођење хуманоидне роботике”, која ће бити представљена у Народном музеју 19. маја, у оквиру манифестације „Музеји у ноћи“, идемо корак даље. У организацију првих „Дана роботике“ укључио се и шабачки Стартит центар и све школе из Шапца, чиме се прави спона између науке и образовања, рекао је Марсенић.
Горан Стојићевић, помоћник градоначелника за образовање, оценио је да овакви догађаји подстичу интересовања младих за науку.
-У координацији са школама, деца из основних и средњих школа са територије града, имаће прилику да виде изложбу „Рођење хуманоидне роботике” и да се упознају са овом тематиком. Тежимо да свој деци обезбедимо једнаку доступност знања и информација, па ћемо и ученицима из школа на селу обезбедити превоз до Народног музеј, напоменуо је Стојићевић.
Иван Станић, кустос Музеја науке и технике и аутор изложбе “Рођење хуманоидне роботике”, истакао је да изложбу чине сегменти који су веома значајни и у светским оквирима, а тичу се роботике.
-Посетиоци ће на изложби моћи да виде прву протетичку, роботску шаку, прве егзоскелете у свету, причу о првој ортотичкој шаци у свету, првог индустријског робота антрофоморфног типа и друге занимљиве експонате. Материјал који ће бити изложен указује да су се шездесетих, седамдесетих и осамдесетих година у некадашњој Југославији дешавале јако важне ствари које су утицале на развој роботике у свету, казао је Станић и додао да је за шабачко представљање изложба допуњена општим предавањем о роботици, које је урадио радио Коста Јовановић, професор на Електротехничком факултету.
Према речима Бојане Завађе, мотив за учешће Стартита у „Данима роботике“ је допринос ове организације манифестацији тако што ће се надовезати на изложбу у Музеју.
-У Стартиту ће бити организована два догађаја, 23. и 29. маја. Први је планиран за следећу среду, 23. мај, а идеја је да се ученици свих основних и средњих школа из Шапца представе са својим роботима, а затим ће, истога дана, Коста Јовановић одржати предавање о хуманоидним роботима. Представници „Гараге лаб“, експерти за роботику из Београда, 29. маја одржаће предавање „ Од часовника до робота“ и говорити о актуелностима у овој области, најавила је Завађа.
Улаз на „Дане роботике“ је слободан.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Август
02.

Мишарске свечаности

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
10. Јануар 2019.

Радови у улици Николе Пашића

ЈКП Топлана-Шабац врши раскопавање површине јавне намене у Шапцу, у улици Николе Пaшића број 22 ради прикључка објектата на диструбутивну гасну мрежу у периоду од 15. јануара до 30. априла 2019. године, обавезу да раскопану ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'