Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Дани роботике у Шапцу
од 19. до 31. маја

17. Мај Дани роботике у Шапцу  <br> од 19. до 31. маја
Први „Дани роботике“ у Шапцу биће одржани од 19. до 31. маја, а манифестацију су данас у Градској кући најавили Игор Марсенић, члан Градског већа задужен за културу, Горан Стојићевић, помоћник градоначелника за образовање, Бојана Завађа, координаторка Стартита и Иван Станић, аутор изложбе “Рођење хуманоидне роботике” која ће бити представљена у Народном музеју.
Према речима Игора Марсенића, Шабац је град познат по иновативном духу и тежњи да све новине учини доступним грађанима.
-Свака тема која има везе са иновативношћу може се повезати са нашим градом, па ће тако и „Дани роботике“ бити први пут организовани у Шапцу. Захваљујући изузетној изложби „Рођење хуманоидне роботике”, која ће бити представљена у Народном музеју 19. маја, у оквиру манифестације „Музеји у ноћи“, идемо корак даље. У организацију првих „Дана роботике“ укључио се и шабачки Стартит центар и све школе из Шапца, чиме се прави спона између науке и образовања, рекао је Марсенић.
Горан Стојићевић, помоћник градоначелника за образовање, оценио је да овакви догађаји подстичу интересовања младих за науку.
-У координацији са школама, деца из основних и средњих школа са територије града, имаће прилику да виде изложбу „Рођење хуманоидне роботике” и да се упознају са овом тематиком. Тежимо да свој деци обезбедимо једнаку доступност знања и информација, па ћемо и ученицима из школа на селу обезбедити превоз до Народног музеј, напоменуо је Стојићевић.
Иван Станић, кустос Музеја науке и технике и аутор изложбе “Рођење хуманоидне роботике”, истакао је да изложбу чине сегменти који су веома значајни и у светским оквирима, а тичу се роботике.
-Посетиоци ће на изложби моћи да виде прву протетичку, роботску шаку, прве егзоскелете у свету, причу о првој ортотичкој шаци у свету, првог индустријског робота антрофоморфног типа и друге занимљиве експонате. Материјал који ће бити изложен указује да су се шездесетих, седамдесетих и осамдесетих година у некадашњој Југославији дешавале јако важне ствари које су утицале на развој роботике у свету, казао је Станић и додао да је за шабачко представљање изложба допуњена општим предавањем о роботици, које је урадио радио Коста Јовановић, професор на Електротехничком факултету.
Према речима Бојане Завађе, мотив за учешће Стартита у „Данима роботике“ је допринос ове организације манифестацији тако што ће се надовезати на изложбу у Музеју.
-У Стартиту ће бити организована два догађаја, 23. и 29. маја. Први је планиран за следећу среду, 23. мај, а идеја је да се ученици свих основних и средњих школа из Шапца представе са својим роботима, а затим ће, истога дана, Коста Јовановић одржати предавање о хуманоидним роботима. Представници „Гараге лаб“, експерти за роботику из Београда, 29. маја одржаће предавање „ Од часовника до робота“ и говорити о актуелностима у овој области, најавила је Завађа.
Улаз на „Дане роботике“ је слободан.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Август
02.

Мишарске свечаности

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
24. Април 2019.

Радови у Алексе Шантића

Одељење за инспекцијске и комунално-стамбене послове, обавештава грађане да ће ЈКП „Водовод-Шабац“ вршити раскопавање површине јавне намене у Шапцу, у улици Алексе Шантића ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'