Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Дани Повереника у Шапцу

26. Јун Дани Повереника у Шапцу
У Центру за стручно усавршавање данас је отворен скуп „Дани Повереника у Шапцу“. Реч је о још једном у низу дводневних скупова чија је сврха обука грађана и запослених у органима јавне власти, цивилном сектору, медијима с циљем да стекну основна или надограде постојећа знања о праву на приступ информацијама од јавног значаја, праву на заштиту података о личности и да се ближе упознају са радом институције Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.
Скуп у Шапцу су отворили Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић и градоначелник Града Шапца Небојша Зеленовић.
Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности је рекао да је ситуација у земљи када се говори на тему информација од јавног значаја боља него што је била претходних година, али да је број жалби које стижу на адресу повереника и даље велики.
-Ситуација је лоша у области заштите података о личности. Главни проблем је непостојање одговорног односа државе. Држава мора да има стратешки приступ, који подразумева ангажовање великог броја органа Владе, Скупштине и министарстава, а не само Повереника. Стратегију смо добили 2010. године, на моју иницијативу. Нажалост, акциони план никад није донет, па се све своди на активности Повереника, рекао је Родољуб Шабић.
Маринко Радић, генерални секретар Службе повереника, рекао је да ће дводневним предавањима учесници имати прилику да разговарају са Повереником и његовим сарадницима, као и са другим еминентним стручњацима у области слободног приступа информацијама и заштите података о личности о правима и обавезама које произилазе из Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја и Закона о заштити података о личности.
-Поред тога, моћи ће да се упознају са институцијом Повереника, као и да се кроз практичне примере и најзанимљивије случајеве упознају са праксом у примени два закона која Повереник штити. Сесија у Шапцу, и још четири града у Србији, део је пројекта који финансира Влада Краљевине Норвешке. Планирано је да током 2018. године буде организовано пет дводневних обука о остваривању права из надлежности Повереника у пет различитих градова Србије, додао је Маринко Радић.
„Дани Повереника“ организовани су и одржани у Новом Пазару, а након Шапца биће организовани у Зрењанину, Пожаревцу и Врању.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Август
02.

Мишарске свечаности

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
20. Мај 2019.

Раскопавања у улици војводе Мишића

Одељење за инспекцијске и комунално-стамбене послове, обавештава грађане да ће ЈКП „Водовод-Шабац" вршити раскопавање површине јавне намене тротоара од бехатона, у улици ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'