Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Дан победе: Слободу данас освајамо знањем
и бранимо културом

09. Мај Дан победе: Слободу данас освајамо знањем<br> и бранимо културом
Полагањем венаца и одавањем почасти жртвама фашизма и палим борцима на Спомен комплексу код Доњошорског гробља, у Шапцу је обележен 9. мај – Дан победе.
Свечаности су присуствовали представници Града Шапца, Војске Србије, Градске организације СУБНОР-а и осталих удружења која негују антифашистичке тековине, Удружења војних пензионера, Удружења потомака палих бораца из ратова од 1912. до 1920. године, резервне војне страшеине, представници Социјалистичке партије Србије, Политичког покрета „Зоран Бортић – шабачки социјалисти” и Комунистичке партије Шабац.

Злоупотреба појма "фашизам"
Обраћајући се присутнима, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић упозорио је да се реч “фашизам” користи за дисквалификацију политичких противника и подсетио да је Дан победе над фашизмом дан када су створени темељи модерне и уједињене велике европске породице.
- Свесни важности дијалога и толеранције и чињенице да се демократија гради на дужи период, у виду укорењене традиције, данас са овог места опомињемо да се у Србији појам фашизам претворио у псовку која би требало да дисквалификује политичке противнике. То је неука и неодговорна злоупотреба појаве која је на трагичан начин обележила 20. век, рекао је Зеленовић.
Он је оценио да се вредност антифашизма оспорава због тога “што смо кратког памћења и што не постоји култура сећања”.
- Кад би се сетили и мислили о томе да је 50 милиона људи страдало у Другом светском рату од те злочиначке и расистичке идеологије, онда би другачије гледали на нашу позицију која је историјски била антифашистичка. Ко смо ми без антифашизма, упитао је Зеленовић.

Шабац отворен град
У свом говору он је даље додао да је Шабац отворен град који уважава различитости и негује дух толеранције.
- Слободу данас освајамо знањем, слободу данас бранимо културом, само слободни - способни смо да промишљамо и доносимо добре одлуке. Зато је потребно да стварамо и негујемо унутрашњу слободу како би били самосвесни појединци који слободно живе и доприносе слободном друштву и држави по мери својих грађана. Шабац је средина која ствара услове за то, поручио је градоначелник Зеленовић.
Шабац је током Другог светског рата доживео неке од својих најтежих тренутака. Страдања током и након немачке казнене експедиције у јесен 1941. године, постојање три логора кроз које је прошло на хиљаде Шапчана, Јевреја, Мачвана, Поцераца, Посавотамнаваца и других, ликвидације и убиства, учинили су Шабац стратиштем и трагичном жртвом безумног уништавања.
Шабац данас обележава и Дан Европе низом активности у установама културе у овом граду, али и учешћем у “Оdа2Јоy” изазову који организује Европа Ностра, највећа европска организација за заштиту културног наслеђа чији је Шабац придружени члан.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Јул
10.

Забрана саобраћаја у Карађорђевој и Занатлијској

Због извођења радова на реконструкцији пута у Улици Карађорђева у ...

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
16. Март 2020.

Забрањен саобраћај у Улици Милутина Бојића

Обавештавамо грађане да ће бити забрањен саобраћај у Улици Милутина Бојића у Шапцу, од раскрснице са Улицом Војислава Илића до раскрснице са Улицом Леонарда Да Винчија, у ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'