Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Дан победе над фашизмом
и Дан Европе

09. Мај Дан победе над фашизмом<br>и Дан Европе
Широм Европе данас ће бити обележен 9. мај као Дан победе над фашизмом и Дан Европе, у знак сећања на завршетак Другог светског рата у Европи 1945. године и почетак стварања Европске уније, пет година касније.
Ове године обележава се 73. годишњица завршетка Другог светског рата и 68 година од покретања иницијативе за стварање данашње Европске уније. Та два важна догађаја у историји Европе, као и сваке године, биће обележена низом манифестација и одавањем поште жртвама фашизма и палим борцима у Другом светском рату.
Полагањем венаца и одавањем почасти жртвама фашизма и палим борцима на Спомен комплексу код Доњошорског гробља у Шапцу, од 11 часова, биће обележен Дан победе. Манифестацији ће присуствовати представници Града Шапца, Војске Србије, Градске организације СУБНОР-а и осталих удружења која негују антифашистичке тековине, као и грађани Шапца.
Дан победе над фашизмом слави се 9. маја у знак сећања на дан када је 1945. нацистичка Немачка потписала капитулацију у Другом светском рату.
Дан Европе, 9. мај, установљен је као дан сећања на декларацију француског министра спољних послова Роберта Шумана из 1950. године, која се сматра првим званичним кораком у настанку ЕУ. Декларација је била предлог бившим непријатељима, Француској и Немачкој, да успоставе организацију која ће заједнички управљати њиховим индустријама угља и челика, како се рат у Европи никада не би поновио.
Предлог је довео до стварања Европске заједнице за угаљ и челик 1951. године, претече Европске економске заједнице, односно данашње ЕУ.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Август
02.

Мишарске свечаности

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
20. Мај 2019.

Раскопавања у улици војводе Мишића

Одељење за инспекцијске и комунално-стамбене послове, обавештава грађане да ће ЈКП „Водовод-Шабац" вршити раскопавање површине јавне намене тротоара од бехатона, у улици ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'