Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Да грађани знају како се троши сваки динар из буџета

23. Јануар Да грађани знају како се троши сваки динар из буџета
Финансијско управљање и контрола (ФУК) је алат који омогућава градској управи, јавним комуналним предузећима и јавним установама да пропише, примени и контролоше примену сета јасних и прецизних процедура које омогућавају да законито, најефикасније и најбрже грађани реше своје поднете захтеве и проблеме. Увођење управо овог система доводи све грађане у позицију да буду једнаки у пружању ефикасних услуга грађанима, а управу претвара у „слуге грађана“, што би, за све који се баве јавним послом, требало да буде част. То значи прилку да се у јавном интересу раде добре и корисне ствари, са најмање новца, за најкраће време.

Промена у приступу трошења јавног новца

То је систем који је мотивисао Град Шабац да примени пројекат „Уведите ФУК- спречите корупцију, нетранспарентност и лош надзор“, у ком учествују ЈКП „Топлана Шабац“ и Народни музеј Шабац. Пројекат финансира Амбасада Сједињених Америчких Држава, односно Сједињене Америчке Државе преко своје амбасаде у Србији.

Тим поводом, данас је у Градској кући организована конференција за новинаре, чији је домаћин био градоначелник Шапца Небојша Зеленовић. У име донатора, говорио је Мајкл Брук, аташе за културу у Амбасади САД, а у име невладине организације која је добитник гранта, Слободан Илић, аутор пројекта.

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић рекао је да град Шабац већ три године успоставља систем финансијског управљања и контроле који треба сваком грађанину да предочи како се троши сваки динар из градског буџета. Иако обавеза оваквог система постоји од 2007. године, то до сада још нико у Србији није увео, а Шабац је први који на овај начин мења приступ у трошењу јавног новца, како би систем био максимално транспарентан и ефикасан.

- Шабац је град који има најмањи број запослених по глави становника у Србији, а истоврмено је и најефикаснији, подсетио је градоначелник Шапца и захвалио се Амбасади САД на подршци.

Јачи системи за надгледање

Пројекат је део ширег плана града Шапца, а како је навео аутор др Илић, оног тренутка када се Шабац определио да у фокусу буду грађани и привреда, определио се за унапређење одговорног трошења локалних јавних ресурса и ограничених буџетских средстава.

- Значај овог пројекта је у томе што ће бити развијен модеран, одржив и демократски модел за спречавање корупције, недовољне транспарентности и лошег рада у јавним комуналним предузећима и јавним установама, од чега највећу корист имају грађани и привреда, нагласио је Слободан Илић.

Мајкл Брук, аташе за културу у Амбасади САД, поручио је су одговорност и веровање у систем најважнији, а транспарентност мора да буде у буде у фокусу свих.

- Захвални смо што имамо партнере који могу да раде ову врсту пројекта и надамо се да ће крајњи резултат бити јачи системи за надгледање, истакао је Мајкл Брук.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Јул
10.

Забрана саобраћаја у Карађорђевој и Занатлијској

Због извођења радова на реконструкцији пута у Улици Карађорђева у ...

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
14. Фебруар 2020.

Забрана саобраћаја

Обавештавамо грађане да ће бити забрањен саобраћај у следећим улицама у Шапцу:
- у Улици др Андре Јовановића, од раскрснице са Улицом ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'