Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Да грађани знају како се троши сваки динар из буџета

23. Јануар Да грађани знају како се троши сваки динар из буџета
Финансијско управљање и контрола (ФУК) је алат који омогућава градској управи, јавним комуналним предузећима и јавним установама да пропише, примени и контролоше примену сета јасних и прецизних процедура које омогућавају да законито, најефикасније и најбрже грађани реше своје поднете захтеве и проблеме. Увођење управо овог система доводи све грађане у позицију да буду једнаки у пружању ефикасних услуга грађанима, а управу претвара у „слуге грађана“, што би, за све који се баве јавним послом, требало да буде част. То значи прилку да се у јавном интересу раде добре и корисне ствари, са најмање новца, за најкраће време.

Промена у приступу трошења јавног новца

То је систем који је мотивисао Град Шабац да примени пројекат „Уведите ФУК- спречите корупцију, нетранспарентност и лош надзор“, у ком учествују ЈКП „Топлана Шабац“ и Народни музеј Шабац. Пројекат финансира Амбасада Сједињених Америчких Држава, односно Сједињене Америчке Државе преко своје амбасаде у Србији.

Тим поводом, данас је у Градској кући организована конференција за новинаре, чији је домаћин био градоначелник Шапца Небојша Зеленовић. У име донатора, говорио је Мајкл Брук, аташе за културу у Амбасади САД, а у име невладине организације која је добитник гранта, Слободан Илић, аутор пројекта.

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић рекао је да град Шабац већ три године успоставља систем финансијског управљања и контроле који треба сваком грађанину да предочи како се троши сваки динар из градског буџета. Иако обавеза оваквог система постоји од 2007. године, то до сада још нико у Србији није увео, а Шабац је први који на овај начин мења приступ у трошењу јавног новца, како би систем био максимално транспарентан и ефикасан.

- Шабац је град који има најмањи број запослених по глави становника у Србији, а истоврмено је и најефикаснији, подсетио је градоначелник Шапца и захвалио се Амбасади САД на подршци.

Јачи системи за надгледање

Пројекат је део ширег плана града Шапца, а како је навео аутор др Илић, оног тренутка када се Шабац определио да у фокусу буду грађани и привреда, определио се за унапређење одговорног трошења локалних јавних ресурса и ограничених буџетских средстава.

- Значај овог пројекта је у томе што ће бити развијен модеран, одржив и демократски модел за спречавање корупције, недовољне транспарентности и лошег рада у јавним комуналним предузећима и јавним установама, од чега највећу корист имају грађани и привреда, нагласио је Слободан Илић.

Мајкл Брук, аташе за културу у Амбасади САД, поручио је су одговорност и веровање у систем најважнији, а транспарентност мора да буде у буде у фокусу свих.

- Захвални смо што имамо партнере који могу да раде ову врсту пројекта и надамо се да ће крајњи резултат бити јачи системи за надгледање, истакао је Мајкл Брук.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Јул
10.

Забрана саобраћаја у Карађорђевој и Занатлијској

Због извођења радова на реконструкцији пута у Улици Карађорђева у ...

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
16. Март 2020.

Забрањен саобраћај у Улици Милутина Бојића

Обавештавамо грађане да ће бити забрањен саобраћај у Улици Милутина Бојића у Шапцу, од раскрснице са Улицом Војислава Илића до раскрснице са Улицом Леонарда Да Винчија, у ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'