Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Библиотека шабачка – темељ од књига

11. Октобар Библиотека шабачка – темељ од књига
Свечаном академијом у Дворани Винавер, Библиотека шабачка обележила је данас 170 година постојања. На почетку Читалиште, настала је 11. октобра 1847. године. У кафани Андре Нешића на Баиру почело се са стотинак књига. Данас је Библиотека шабачка ризница културног блага. Са фондом од око 200.000 књига, бројним вредним старим рукописима и богатом периодиком, једна је од најзначајнијих установа културе у Србији.
- Наш задатак је да писану реч отправимо у будућност како би дошли до будућих читалаца, али не смемо заборавити ни садашње, рекла је између осталог Јелена Подгорац Јовановић, директорка Библиотеке шабачке, и поручила да је ова установа један од чувара колективног памћења.
Како је истакао Игор Марсенић, члан Градског већа града Шапца, данашњи дан је значајан за културну историју читаве Србије.
- У земљи дисконтинуитета, имресивна је чињеница да се култ књиге одржао 170 година, закључио је Марсенић и честитао грађанима Шапца јубилеј јер су показали да су им књига и знање неопходни.
Честитке поводом 170 година постојања Библиотеке шабачке упутио је и Ласло Блашковић, управник Народне библиотеке Србије.
На свечаности је беседио песник Тома Маринковић, а одломком из параболе „Књиге, грађевине, књиге“, писца Горана Петровића, представљена је монографија „Темељ од књига“ у којој је описано последњих десет година Библиотеке шабачке.
Својим музичким наступима, прославу су употпунили Салко Лекић, Ирина Бродић и трио гитара.
Документарна изложба о последњој деценији Библиотеке, аутора Соње Бокун Ђинић, приказана је поставком Драгане Малишић Марковић у холу Билиотеке шабачке. Суграђани тако имају прилику да се упознају са најзначајнијим местима где је Библиотека боравила током свог дугог трајања, кроз необичне интервенције у простору под називом „Пут књиге“, Неформалне уметничке групе „Комбинарт“.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Август
02.

Мишарске свечаности

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
17. Септембар 2018.

Радови у улици Даворина Јенка

Градска управа Града Шапца - Одељење за инспекцијске и комунално-стамбене послове, обавештава грађане да ће ЈКП „Водовод-Шабац" вршити раскопавање површине јавне намене у ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'